Απόψεις|09.01.2019 14:12

Μέτρον άριστον

Έθνος Γνώμη

Και µε αυτό το δεδοµένο, είναι εξηγήσιµο γιατί ενδιαφερόµαστε να πληροφορηθούµε εγκαίρως τι αναµένεται να συµβεί, ώστε οι αρµόδιες υπηρεσίες να πάρουν τα µέτρα τους αλλά και ένας έκαστος εξ ηµών να είναι προετοιµασµένος για κάθε απρόοπτο.

Είναι αναµενόµενο, δηλαδή, τα δελτία καιρού να έχουν πέραση και οι µετεωρολόγοι την τιµητική τους.

Από αυτό το σηµείο όµως µέχρι τα «πολεµικά ανακοινωθέντα» τα οποία εκδίδουν πολλοί, ειδικοί και µη, για ψύλλου πήδηµα υπάρχει µεγάλη απόσταση. Και κανείς, ούτε οι κρατικές και δηµοτικές υπηρεσίες αλλά ούτε οι απλοί πολίτες, δεν βγαίνει ωφεληµένος από αυτήν την κωµικοτραγική κινδυνολογία που -δυστυχώς- δίνει σε αρκετές περιπτώσεις τον τόνο. ∆εν είναι, λοιπόν, δυνατό στην παραµικρή πιθανότητα βροχής, χιονιού ή πτώσης της θερµοκρασίας να χάνεται το µέτρο και τα καιρικά φαινόµενα να αντιµετωπίζονται ως άκρως επικίνδυνα.

Και είναι ολότελα διαφορετική υπόθεση η ανάγκη προετοιµασίας του κρατικού µηχανισµού και εγρήγορσής του σε περιόδους που είναι πιθανή η ανάγκη αντιµετώπισης έκτακτων προβληµάτων και διαφορετική η αντιµετώπιση συνήθων καταστάσεων σαν να είναι «πρωτοφανή».

Μια τέτοια στάση, που θεωρεί τα πάντα «προβληµατικά» και µεγαλοποιεί καταστάσεις, δεν βοηθά στην ουσιαστική αντιµετώπιση των πραγµατικών προβληµάτων. Αντίθετα, µε την απουσία µέτρου µά ς εθίζει ως κοινωνία στην υπόκλιση στις κραυγές και οδηγεί στη διαιώνιση αρνητικών καταστάσεων. 

καιρόςΤηλέμαχοςΥπατία