Απόψεις|03.03.2021 22:25

Lockdown: Η κυβέρνηση έκανε μότο την «ατομική ευθύνη» ξεχνώντας τον ρόλο της

Βούλα Κεχαγιά

Έχουμε ήδη μπει στον πέμπτο μήνα lockdown, είτε αυτό είναι soft, είτε πιο (nick) hard, είτε smart και κανείς δεν έχει καταλάβει πώς φθάσαμε ως εδώ. Να εμφανίζεται δηλαδή η εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης περίπου ίδια με το τελευταίο δίμηνο του 2020, η Αθήνα να κινδυνεύει να γίνει Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη να κινδυνεύει να ξαναγίνει...Θεσσαλονίκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τραβηγμένο, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πριν από ενάμιση μήνα ακούγοντας από αρμόδια χείλη τον σχεδιασμό για άνοιγμα των χιονοδρομικών…

Τα νέα μέτρα έχουν παγώσει την κοινωνία. Όχι απλώς γιατί παρατείνεται το lockdown κι ο εγκλεισμός στο σπίτι αλλά κυρίως γιατί η πλειονότητά τους παραπέμπει στην ατομική ευθύνη και σε περιορισμούς που επιβάλλονται στους πολίτες και όχι σε πρωτοβουλίες που όφειλε να πάρει η πολιτεία. Η κυβέρνηση μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κύματος είχε όλη την άνεση να σχεδιάσει μέτρα για την θωράκιση της χώρας απέναντι στον κορoνοϊό. Δεν το έπραξε. Έκανε μότο της την «ατομική ευθύνη» ξεχνώντας τον ρόλο της, δηλαδή να δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες, δημιουργώντας ΜΕΘ, αγοράζοντας λεωφορεία, συνταγογραφώντας τεστ για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Αποτύχατε οικτρά. Μετά τέσσερις μήνες εγκλεισμού 2.702 κρούσματα είναι ήττα

«Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει λεφτά στις ΜΕΘ», έλεγε τον προηγούμενο Οκτώβριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βυθίζοντας την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας με νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε μία ακατανόητη πολιτική αντιπαράθεση. Προτίμησε να βάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία, να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στο εάν θα μπαίνουν ένα ή δύο συγγενικά άτομα στο ίδιο ταξί! Και τώρα, ενώ έχει μπει η άνοιξη και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του επιμένει σ’ αυτό το μοτίβο. Απαγορεύει τις μετακινήσεις για άθληση από δήμο σε δήμο, και βάζει φρένο και στα sms της καθημερινής εξόδου.

Στην αρχή ήρθε η απαγόρευση από νομό σε νομό, έπειτα από δήμο σε δήμο κι αναρωτιέται κανείς τί έπεται; Μήπως η απαγόρευση στην μετακίνηση από τετράγωνο σε τετράγωνο; Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να θυμώνει (μόνο) κανείς. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της και να μεριμνήσει έστω και τώρα για την λήψη μέτρων που θα περιορίσουν την διασπορά του ιού. Ο εμβολιασμός καθυστερεί. Ας ξεκινήσει άμεσα από τους χώρους εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με ουσιαστικές παρεμβάσεις και βλέπουμε.

Διαβάστε επίσης: Χρειαζόμαστε μια νέα παράλληλη πανδημία;

ΘεσσαλονίκηΜΕΘlockdownAθήναΚορονοϊός