Απόψεις|10.01.2019 14:19

Ανοχή, αντοχή, ενοχή, εξοχή και αποχή

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Κυβέρνηση αντοχής είναι εκείνη που εξαντλεί την τετραετία. Το είδος σπανίζει στην Ελλάδα, διότι συνήθως το κόµµα που έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία επισπεύδει τον χρόνο των εκλογών µε την ελπίδα να τις κερδίσει.

Κυβέρνηση εξοχής είναι αυτή που κυβερνά αµέριµνη, σαν να κάνει διακοπές, ενώ η οικονοµία βουλιάζει. Κυβερνήσεις που έφταναν το δηµοσιονοµικό έλλειµµα στο 15% και παρέµεναν ευτυχισµένες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Τέλος, υπάρχει και η κυβέρνηση ενοχής, η οποία σχηµατίζεται από κόµµατα µε αντίπαλη ιστορία και νοοτροπία, υπό την πίεση ενοχικών αισθηµάτων ότι η χώρα θα µείνει ακυβέρνητη. Ολοι αυτοί οι τύποι διακυβέρνησης έχουν τα µειονεκτήµατά τους.

Η κυβέρνηση ανοχής δεν είναι ποτέ βέβαιη για το τι της ετοιµάζουν στη Βουλή τα κόµµατα που την ανέχονται, τα οποία ενδέχεται να ψηφίσουν παλαβά, µόνο και µόνο για να τη ρίξουν.

Η κυβέρνηση αντοχής κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές, διότι µέχρι να ολοκληρωθεί η τετραετία πολλοί ψηφοφόροι µπορεί να ξεχάσουν τι ακριβώς έκανε η αντιπολίτευση όταν ήταν στην κυβέρνηση και να την ψηφίσουν.

Η κυβέρνηση εξοχής είναι η πλέον ευχάριστη, µέχρι να βρεθεί κάποιος αντίπαλος να υποσχεθεί ότι «λεφτά υπάρχουν», να κερδίσει τις εκλογές και ύστερα να τρέχει για δηλώσεις στο Καστελόριζο.

Η κυβέρνηση ενοχής µπορεί να µεταµορφώσει τα κόµµατα που την αποτελούν, διότι η συνύπαρξη µε τον χθεσινό αντίπαλο και η εξοικείωση µε αυτόν επιφέρουν κρίση ταυτότητας στους µετέχοντες, που δεν περνά απαρατήρητη από τους ψηφοφόρους. ∆εν µένει παρά να δοκιµάσουµε την κυβέρνηση αποχής. Αυτήν δηλαδή που δεν θα κάνει απολύτως τίποτε, που οι υπουργοί δεν θα πηγαίνουν στα υπουργεία και οι βουλευτές της θα απέχουν από το Κοινοβούλιο και από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Αυτή η κυβέρνηση θα έχει πολλά πλεονεκτήµατα: Μην κάνοντας τίποτε, δεν θα αιφνιδιάζει τον κόσµο κι έτσι θα έχει εξασφαλισµένη την ανοχή του. Θα διαθέτει χρόνο να πηγαίνει στην εξοχή, χωρίς ενοχές, µε αποτέλεσµα να διατηρήσει την αντοχή της. Αρκεί το προεκλογικό πρόγραµµά της να είναι σαφές: Ψηφίστε µας. Θα καθόµαστε ήσυχα και δεν θα κάνουµε απολύτως τίποτε.

κυβέρνηση