Απόψεις|13.03.2021 15:46

«Ξύπνα Βασίλη!», η κοινωνία αναζητά βηματοδότη

Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει. Σίγουρα, ποτέ δεν τελειώνεις· αλλά ρε αδελφέ να φτάνεις και σ’ ένα συμπέρασμα, ώστε να κάνεις και μια επανεξέταση των υποθέσεων που διερευνάς. Από τα εθνικά να αρχίσεις ή από τα ατομικά; Οι καταστάσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής συγκρότησης (οικογένεια, ευρύτερος οικογενειακός κύκλος, κοινωνικός περίγυρος, επαγγελματικός κύκλος εργασιών, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, κεντρική εξουσία κ.ο.κ.), δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις εις βάρος της κοινωνίας, κάποιοι αξιοποιούν τις καταστάσεις για να περιορίσουν τα κακώς κείμενα, κάποιοι άλλοι ασκούν πιέσεις στην κεντρική εξουσία προς ίδιον όφελος, ενώ άλλοι κρατούν χαρταετό.

Θα μου πείτε -μα όλα αυτά γίνονταν και πριν την πανδημία. Όχι έτσι. Τώρα αντιλαμβανόμαστε την εφαρμογή της γνωστής θεωρίας της προσχεδιασμένης συμπεριφοράς, η οποία έχει τις ρίζες της εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Μια θεωρία που χειραγωγεί με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τα ατομικά αλλά πλέον και τα κοινωνικά ανακλαστικά. Φτάσαμε στο σημείο εκείνο που πριν κάποιος πει κάτι, γνωρίζουμε το τί θα πει, ακόμα και την αντίδρασή του, και ενώ προετοιμαζόμαστε για την δεύτερη κίνηση, εκείνος έχει ήδη σχεδιάσει τις δικές του κινήσεις. Η γλώσσα της διπλωματίας, λένε, η οποία σκοπό έχει την επίλυση προβλημάτων. Αυξάνοντας τις πιέσεις προς το κοινωνικό σύνολο, οι κύριοι – κύριοι, επιτυγχάνουν την πλειονότητα των σχεδιασμών τους. Τα προς επίλυση προβλήματα, λοιπόν, του απλού πολίτη πολλά και ποικιλόμορφα. Επειδή, όμως, ο πολίτης είναι εξαντλημένος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα κελεύσματα των καιρών, οι λιγότερο κουρασμένοι και πιο νηφάλιοι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Η εγρήγορση έχει πολλές όψεις. Για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γυρνάμε πίσω στο χρόνο προκειμένου να συγκρίνουμε καταστάσεις της κοινωνικής μας ύπαρξης. Πως από το 30,5 % βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ του 1990 φτάσαμε το 2017 στο 4,1 %. Αναπάντητα ερωτήματα που δείχνουν τα τραγικά λάθη των επιλογών μας. Συμπληρωματικά αναρωτιέσαι πως μια χώρα σαν τη δική μας, με τεράστια ναυτιλιακή ιστορία (κ.ά.), να αποδυναμώνει τελείως τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, καθώς και άλλα βιομηχανικά συγκροτήματα (πχ. Βιομηχανία Ζαχάρεως).

Να γιατί η κοινωνία αναζητά νέες ευκαιρίες βιωσιμότητας της εθνικής μας ταυτότητας.  Δηλαδή, της εθνικής μας ύπαρξης και συνείδησης. Δεδομένων των συνθηκών, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με έναν γείτονα αλλοπρόσαλλο, μας δίνονται αφορμές για μια νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης. Οι αφορμές όμως πρέπει να γίνουν ευκαιρίες. Τηρουμένων των αναλογιών πρέπει να απαιτήσουμε από τους εταίρους μας νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παραμένει παγερά αδιάφορη στην ανάπτυξη της αγροτικής και βιομηχανικής μας παραγωγής. Οι δυνατότητές μας είναι τεράστιες. Οποιεσδήποτε ευρωπαϊκές δεσμεύσεις πρέπει να παρακαμφθούν, όπως κάποιοι άλλοι εταίροι παρακάμπτουν άλλες ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι συνεργασίες πρέπει να βελτιωθούν με νέα κίνητρα προς τους επενδυτές. Πρέπει να σπάσουμε αυγά για την νέα μας ομελέτα. Το οφείλουμε στις νέες γενιές.

Κυρίες και Κύριοι, των κέντρων εξουσίας, σας δίνεται μια νέα ευκαιρία δράσεων προς την ανάπτυξη. Σας δίνονται ευκαιρίες να ασκήσετε νέες πολιτικές αναζητήσεις για ανάπτυξη. Αναζητείστε τις κατάλληλες συμμαχίες με κίνητρα προς το κοινωνικό σύνολο με οράματα ευημερίας. Το να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα δεν παράγει καμία πολιτική. Το να ψάχνουμε να βρούνε χιλιοειπωμένα πολιτικά επιχειρήματα διαφοροποίησης, δεξιοί vs αριστεροί, τι είναι βία κ.ο.κ., και τανάπαλι, επίσης δεν παράγει πολιτικό προϊόν για νέες τάσεις δυναμικής ανάπτυξης. Αφουγκραστείτε το πνεύμα του λαού σε σχέση με την πνεύμα των καιρών. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή τους 1970. Τα οπαδικά σύνδρομα δεν τιμούν κανένα. Δεν παράγουν προσαρμογές. Ενόψει των 200 χρόνων απελευθέρωσης από τους δυνάστες μας, βρέστε ένα νέο μότο, βρέστε νέες οραματικές διεκδικήσεις από τα κέντρα των ευρωπαίων εταίρων μας.

Να θυμάστε, πάντως, πως ο λαός αναζητά βηματοδότη, με οράματα και όχι περσινά ξινά σταφύλια. Βαρέθηκε να σας βλέπει να στρέφεστε στα ίδια και στα ίδια. Η στάση που ακολουθείτε στο πολιτικό σας υποκείμενο βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Οι εντάσεις εντός του κοινωνικού συνόλου για ψευδοδιλλήματα υποδηλώνει ότι είστε τελείως φτωχοί σε ιδέες και νέες προσαρμογές των κοινωνικών αναζητήσεων. Να θυμάστε πως σε τέτοιες καταστάσεις ο κόσμος θα σας γυρίσει τη πλάτη, δίνοντας ευκαιρίες σε βηματοδότες. Ο κόσμος πάντα θα δοκιμάζει συνειδητά και ασυνείδητα. Αλλά όταν βρεθεί αυτό ο βηματοδότης τότε θα κλαίτε με μαύρο δάκρυ. Ένας δάσκαλός μας τότε την εποχή της μεταπολίτευσης μας έλεγε·  Ξύπνα Βασίλη!!! Όταν σου δείχνουν τον ήλιο, μη βλέπεις το δάχτυλο.

Κορονοϊόςπανδημία