Απόψεις|16.03.2021 12:43

Κάθε είδος βίας είναι απεχθές

Αννα Ευθυμίου

Ως προς τα πρόσφατα επεισόδια της Νέας Σμύρνης τόσο ο άγριος ξυλοδαρμός του πολίτη από αστυνομικό όσο και η αιματηρή επίθεση που δέχτηκε αστυνομικός από διαδηλωτές είναι πράξεις άκρως καταδικαστέες.

Από τη μία πλευρά η αστυνομική εξουσία αποτελεί έκφανση της δημόσιας εξουσίας που απορρέει από την ίδια την εξουσία του Κράτους. Και επειδή η κοινωνία μας είναι βασισμένη σε ένα κράτος που έχει θεμελιωθεί με γνώμονα τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον ίδιο τον άνθρωπο, προβάλει ως αδήριτη ανάγκη ο άνευ προϋποθέσεων και αιρέσεων, σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε έκφανση κρατικής εξουσίας. Εξ αντιδιαστολής, λοιπόν, η κρατική εξουσία είναι παράνομη, όταν ασκείται εκτός των ορίων που θέτει το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους. Είναι δε ενδεικτικό ότι η αυτοσυγκράτηση του κράτους και η λειτουργία των θεσμών δεν κρίνεται μόνο στο πώς φέρεται στους αθώους και αμέτοχους, αλλά στους πιθανότατα ή αυταπόδεικτα ενόχους.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο άγριος ξυλοδαρμός του πολίτη από τον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι πρέπει η Πολιτεία να λάβει πρόσθετα μέτρα, για να διαχειριστεί ορθότερα την εκχώρηση μέρους της εξουσίας της στην αστυνομία. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία δέσμη τεσσάρων μέτρων, μεταξύ των οποίων η συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών. Παράλληλα με την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών, θα μπορούσε να συνδράμει και η δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών, δεδομένου ότι ο αστυνομικός αναγκαστικά εισπράττει τον άμεσο αντίκτυπο των αλλαγών της κοινωνίας, στις οποίες θα πρέπει να προσαρμόζεται κάθε φορά. Και φυσικά είναι εύλογο ότι οι αρμοδιότητες του κάθε τμήματος της αστυνομίας θα πρέπει να ασκούνται κατά τον τρόπο και στα συγκεκριμένα πλαίσια που έχει ορίσει ο νομοθέτης, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αστυνομίας όσο και για την απόδοση ευθυνών.

Από την άλλη, βέβαια, κάθε μεμονωμένος πολίτης, οργάνωση, ομάδα που διαφωνεί με πολιτική απόφαση, νομοθετική ρύθμιση, κοινωνική κατάσταση, νέα πρακτική, δεν μπορεί να κάνει ανενόχλητα χρήση βίας. Να επιτίθεται σε αστυνομικούς, να πραγματοποιεί εφόδους σε δημόσιες υπηρεσίες, να εξυβρίζει, να σπάει, να κατεδαφίζει και να μην υποστεί καμία κύρωση. Είναι απαράδεκτο να ανέχεται το Κράτος Δικαίου θύλακες βίας και ανομίας, όπως τα Εξάρχεια και οι Πανεπιστημιουπόλεις, ή να εγκαταλείπει ολόκληρες ομάδες στο έλεος συμμοριών. Όποιος επιλέγει την ανομία, για να προωθήσει τους στόχους του, θα πρέπει να υφίσταται την πλήρη ποινή του νόμου. Αλλιώς επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου. Και αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό σε μία δημοκρατική κοινωνία που διέπεται από το σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Έτσι, μόνο αποτροπιασμό μπορεί να δημιουργήσει η αιμοσταγής επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη. Και φυσικά τέτοιες πράξεις απαιτούν και την ανάλογη ποινική μεταχείριση και τιμωρία.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε σε μια παρά πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Ο φόβος για την υγεία μας, ο εγκλεισμός, οι οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στους πολίτες. Αυτές τις δύσκολες συγκυρίες τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να τις σεβαστούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτική εκμετάλλευση, όπως φαίνεται ότι πειράται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας σε πολλαπλές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τους πολίτες.

Καταλήγοντας, προπαντός σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές χρειάζεται θεσμούς που θα λειτουργούν. Αστυνομία επαγγελματική και αποτελεσματική που κινείται αυστηρά εντός των ορίων του νόμου, ώστε να εξαλείφονται ή να ελαχιστοποιούνται μεμονωμένα καταδικαστέα περιστατικά που δυσφημούν το σώμα, που έχει μεγάλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Και φυσικά, δικαιοσύνη αμερόληπτη τόσο έναντι των αδυνάτων όσο και έναντι των ισχυρών.

Νέα Σμύρνηεπεισόδιααστυνομική βίααστυνομία