Απόψεις|11.01.2019 14:10

Τα εθνικά θέµατα

Έθνος Γνώμη

Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να καλύψει όλα τα σενάρια -ακόµα και εκείνο της ψήφου εµπιστοσύνης µε λιγότερες από 151 βουλευτικές ψήφους- ξεκαθαρίζοντας ότι σε µια τέτοια περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, αλλά «συντεταγµένα», όπως ανέφερε.

Η δήλωση έχει ιδιαίτερη σηµασία – µια και δεν αφήνει περιθώρια καλλιέργειας πόλωσης εν όψει των τελικών αποφάσεων των δύο εταίρων για το µέλλον του κυβερνητικού συνασπισµού. Και προφανώς, το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα εν όψει των κρίσιµων ψηφοφοριών για τη Συµφωνία των Πρεσπών είναι η ένταση και η προεκλογικού χαρακτήρα εκµετάλλευση των θεµάτων που έχουν να κάνουν µε τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.

Τις τελευταίες ώρες, στα Σκόπια, τα αλβανικά κόµµατα επιχειρούν να περάσουν τροπολογίες στο σύνταγµα της FYROM που -εφόσον γίνουν δεκτές- θα διασφαλίσουν και συνταγµατικά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της γειτονικής µας χώρας. Ασφαλώς θα πρόκειται για µια εξέλιξη που θα απαντά σε αρκετές από τις επιφυλάξεις που -ευλόγως- διατυπώνονται για τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, τα εθνικά θέµατα δεν θα πρέπει να γίνονται αντικείµενα πολιτικής αντιπαράθεσης – πόσω µάλλον γήπεδα προεκλογικής αντιπαράθεσης: όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η Ελλάδα δεν πρέπει να χωριστεί σε «εθνικόφρονες» και «ενδοτικούς». ∆ιότι στο τέλος της ηµέρας θα είµαστε όλοι χαµένοι.

Τσίπρας OPENTVΑλέξης Τσίπρας