Απόψεις|11.01.2019 14:24

Το εκκρεµές

Πάνος Θεοδωρίδης

Και, φυσικά, είµαι µε τη δηµοκρατία και ό,τι αυτή περιλαµβάνει: ελευθερία, ελευθεροκοινωνία, αίσθηση του µέτρου, διαχωρισµό εξουσιών. Και ας είναι το πιο «ασταθές» πολίτευµα, επειδή δεν διαθέτει µηχανισµό αυτασφάλισης. ∆εν ξέρω καλύτερο τρόπο να κυβερνιέται ένας λαός. Παράλληλα, επιφανειακά ή παρασκηνιακά δουλεύει ένας αυτόµατος µηχανισµός.

Ξαφνικά οι «πολλοί», δηλαδή το λαϊκό ενδιάθετο, βρίσκεται σε υπερέκθεση. Τότε, δηλαδή, που η άποψη ενός ατόµου ή µιας µικρής οµάδας τυγχάνει να επηρεάζει πολύ περισσότερο κόσµο. Βλέπετε, όταν οι αναµετρήσεις και η ισορροπία εξαρτώνται από οριακές πλειοψηφίες, τείνουµε να ξεχάσουµε το βουνό και να απασχολούµαστε µε ένα αγκαθάκι.

∆ιότι η δηµοκρατία, παρά τις ιδεολογικές και κοινωνικές διαφοροποιήσεις, για να ανασάνει, χρειάζεται µια αίσθηση κοινής προοπτικής – άσχετο αν υπάρχουν διαφορετικές ερµηνείες για τις λύσεις που φανερώνονται. Για να το κάνω λιανά, η συµπεριφορά στη Βουλή και οι εύκολες κατηγορίες για τον Τύπο, τη ∆ικαιοσύνη, τους θεσµούς και τα πρόσωπα συσκοτίζουν τη γενική εικόνα. Συχνά σαστίζω παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις της Βουλής, όπου συχνά υπάρχουν όξυνση και βαρείς χαρακτηρισµοί, ενώ αναγγέλλεται από το προεδρείο πως στα υπερώα παρακολουθούν µαθητές που έχουν έρθει να εµπεδώσουν τον πολιτικό µας πολιτισµό.

Καµία ψήφος προς οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν ισοφαρίζει την υπόνοια πως δεν είναι η συνείδηση και το καθήκον στην πατρίδα που την κινεί και τη διακινεί, αλλά, ενδεχοµένως, απλοί, µπακάλικοι λογαριασµοί, απολύτως για την πάρτη µερικών – φυσικά, όλα αυτά ντυµένα µε κορόνες και στολίδια. Γι’ αυτό και είµαι γενικά πιο ήρεµος όταν το φανταστικό εκκρεµές που κινείται παλινδροµικά στο κεφάλι µου φτάνει στο τέλος της τροχιάς του. Οταν ξαναρχίζει την αντίστροφη καµπύλη του, εκεί ανησυχώ. ∆ύο κόµµατα, λόγου χάρη, κυριαρχούν συντρίβοντας και µειώνοντας τα µικρότερα, προκαλώντας αχρείαστα απόνερα. Δεν χρειάζεται να πέφτει τέτοιο τεράστιο βάρος στην πιθανή ψήφο του ενός και του άλλου. Μιλάµε για οριακές πλειοψηφίες που συχνά µας στοιχειώνουν. Και το εκκρεµές δυσλειτουργεί.

Βουλή