Απόψεις|11.01.2019 14:29

Επτά ερωτήµατα και ισάριθµες απαντήσεις

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Απάντηση: Προφανώς όχι. Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση της ΕΕ και των ΗΠΑ, θα αναγκαστεί να επικυρώσει τη σύµβαση.

Ερώτηµα δεύτερον: Κάνει χάρη η κυρία Μέρκελ στον εταίρο της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα κ. Μητσοτάκη, αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να περάσει τη συµφωνία;

Απάντηση: Προφανώς ναι. Αφενός διότι τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να την περάσει εκείνος. Αφετέρου διότι του εξασφαλίζει την εύνοια όσων ψηφοφόρων είναι αντίθετοι στη συµφωνία, αλλά δεν θα ψήφιζαν υπό κανονικές συνθήκες τη Ν∆.

Ερώτηµα τρίτον: ∆εν το καταλαβαίνει αυτό ο κ. Τσίπρας;

Απάντηση: Οχι µόνον το καταλαβαίνει, αλλά και το έχει αξιοποιήσει. Στην πραγµατικότητα, εκείνος που αυτή τη στιγµή διαπραγµατεύεται αν και υπό ποίους όρους θα επικυρώσει τη συµφωνία είναι ο κ. Τσίπρας. Αυτόν ήρθε να πείσει η κ. Μέρκελ, όχι τον κ. Μητσοτάκη.

Ερώτηµα τέταρτον: Εχει καµιά στενοχώρια η κυρία Μέρκελ αν πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα;

Απάντηση: Προφανώς όχι, έστω και αν σοβαροί φαινοµενικώς άνθρωποι πιστεύουν ότι η αρχηγός των Γερµανών συντηρητικών έχει αγαπήσει την ελληνική Αριστερά. Η κυρία Μέρκελ θέλει µόνον να σιγουρευτεί ότι δεν θα καθυστερήσει η ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ. ∆ιότι µόνον καθυστέρηση µπορεί να δηµιουργήσει µία ελληνική κυβερνητική κρίση, όχι ανατροπή.

Ερώτηµα πέµπτον: Ποιο είναι το αντικείµενο στη διαπραγµάτευση Τσίπρα-Καµµένου;

Απάντηση: Οι βουλευτές (και µη) των ΑΝΕΛ που διαφοροποιήθηκαν από τη γραµµή του κ. Καµµένου. Ο µεν κ. Τσίπρας τους χρειάζεται, αν ο κ. Καµµένος τον εγκαταλείψει. Ο δε κ. Καµµένος απαιτεί τον εξοβελισµό τους προκειµένου να µην εγκαταλείψει ο ίδιος τον κ. Τσίπρα. Αν ο κ. Τσίπρας τους κρατήσει, µπορεί να κάνει και χωρίς τον κ. Καµµένο. Αλλά ο κ. Καµµένος είναι προτιµότερος, διότι προσφέρει όχι απλώς ψήφους αλλά και πολιτική νοµιµοποίηση.

Ερώτηµα έκτον: ∆ηλαδή θα υπάρξει σήµερα συµφωνία Τσίπρα - Καµµένου;

Απάντηση: Ασφαλώς θα υπάρξει. Και θα διατηρηθεί όσο η κυβέρνηση έχει να «δώσει» δόσεις και άρα να προσδοκά εκλογικά οφέλη.

Ερώτηµα έβδοµον: Τι ακριβώς περιµένουµε να µάθουµε σήµερα το βράδυ;

Απάντηση: Το προφανές. Πότε θα κόψει η κυβέρνηση την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και ποιο µέλος της θα βρει το φλουρί 

Άνγκελα ΜέρκελΣυμφωνία των Πρεσπών