Απόψεις|12.01.2019 11:39

Πυρ κατά Οµπάµα

Γιώργος Καπόπουλος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ποµπέο αφιέρωσε την οµιλία του στο Αµερικανικό Πανεπιστήµιο στο Κάιρο, προχθές Πέµπτη, στην απαξίωση της πολιτικής Οµπάµα στη Μέση Ανατολή. ∆έκα χρόνια µετά την οµιλία του Οµπάµα στο Κάιρο που εγκαινίασε µια πολιτική ανοίγµατος προς το µετριοπαθές Ισλάµ, ο Ποµπέο τον κατηγορεί ότι παρέδωσε τη Μέση Ανατολή στους ισλαµιστές και στο Ιράν! Προφανώς οι Τραµπ και Ποµπέο κινούνται στη λογική του δόγµατος η καλύτερη άµυνα είναι η επίθεση, και έτσι επιλέγουν την πρωτοφανή στα αµερικανικά χρονικά επίθεση κατά ενός πρώην προέδρου µάλλον ως προπέτασµα καπνού που καλύπτει τις απίστευτες παλινδροµήσεις και αντιφάσεις της πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία τις τελευταίες εβδοµάδες.

Η πολιτική Οµπάµα στη Μέση Ανατολή, µε σταθµούς το άνοιγµα του 2009 προς το µετριοπαθές σουνιτικό Ισλάµ και την προσέγγιση µε το Ιράν από τις αρχές του 2013, θα καταγραφεί από τον ιστορικό του µέλλοντος κυρίως για τις λυσσώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε. Τον Μάιο του 2016, πενήντα υψηλόβαθµοι αξιωµατούχοι του Στέιτ Ντιπάρτµεντ απέστειλαν επιστολή µ α ν ι φ έ σ τ ο στον τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ Κέρι µε την οποία εκδήλωναν την αποδοκιµασία τους στην πολιτική του Λευκού Οίκου τόσο απέναντι στο Ιράν όσο και στη σύγκρουση στη Συρία. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η ηγεσία των ενόπλων δυνάµεων των ΗΠΑ αρνήθηκε να εφαρµόσει στη Συρία τον επιχειρησιακό συντονισµό µε τις εκεί ρωσικές δυνάµεις που είχε συµφωνηθεί σε διπλωµατικό επίπεδο.

Σήµερα, το µόνο σταθερό σηµείο της αλλοπρόσαλλης πολιτικής Τραµπ στη Μέση Ανατολή είναι η αποδυνάµωση του περιφερειακού ρόλου του Ιράν και η ολόπλευρη πίεση µε µοχλό το εµπάργκο ώστε να προκληθεί καθεστωτική αλλαγή στην Τεχεράνη.

Ο Οµπάµα στο τέλος της θητείας του προσπαθούσε να διασφαλίσει για τις ΗΠΑ ρόλο επιδιαιτητή ανάµεσα στα αντίπαλα µουσουλµανικά στρατόπεδα της ευρύτερης περιοχής. Σήµερα ο Τραµπ λειτουργεί ως συντονιστής µιας σουνιτικής αντιιρανικής συµµαχίας

Μπαράκ Ομπάμα