Απόψεις|12.01.2019 13:51

Ο αληθινός λόγος της επίσκεψης Μέρκελ

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε µια καγκελάριος σε µια µεγάλη και όµορφη χώρα, που λεγόταν Γερµανία. Αφού άσκησε εξουσία για πολλά χρόνια, αποφάσισε να αποχωρήσει στην ηλικία που οι Γερµανοί δηµόσιοι λειτουργοί συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά.

Όρισε λοιπόν τη διάδοχό της και άρχισε να οργανώνει τη µελλοντική ζωή της. Η αλήθεια είναι ότι µια καγκελάριος έχει πολλή δουλειά (η οποία, σηµειωτέον, δεν έχει καµία σχέση µε κάγκελα, όπως µας επιτρέπει να νοµίζουµε η παραδοσιακή απόδοση στην ελληνική γλώσσα του όρου Kanzler, που αρχικά σήµαινε τον σύµβουλο του αυτοκράτορα και κατέληξε να σηµαίνει τον αρχηγό της εκτελεστικής εξουσίας).

Μια µέρα, στην τούρλα επάνω, η καγκελάριος είπε στη γραµµατέα της: «∆ουλειά, δουλειά, βαρέθηκα. Ακύρωσε τα ραντεβού µου µε τον Ινδό πρόεδρο, τον Γιαπωνέζο πρωθυπουργό και τον γραµµατέα των Γερµανών µεταλλωρύχων. Θα πεταχτώ µια βόλτα στην Αθήνα». «Είστε σίγουρη, φράου κάντσλερ;» ρώτησε η γραµµατέας. «Εννοείτε στην Athens, Griechenland;». «Φυσικά» απάντησε η καγκελάριος.

«Εσύ τι νόµισες; Athens, Atlanta;». «Μα εκεί είναι τρελοκοµείο» είπε η γραµµατέας. «Θα σας συνοδεύσει τουλάχιστον ο υπουργός Εξωτερικών;». «Αν µε συνοδεύσει», είπε η πρωθυπουργός, «το πράγµα παραγίνεται επίσηµο. Εξάλλου ο Αλέξης είναι και υπουργός Εξωτερικών». «Μα, ξέρετε, µόλις σας δει ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας θα σας ζητήσει αποζηµιώσεις για τις ζηµίες της Ελλάδας στον Β΄ Π.Π.».

«Κι εγώ ζήτησα από τον γιατρό να µε ξανακάνει είκοσι χρόνων κι εκείνος µου απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται ούτε σε καγκελάριους». «Επίσης, θυµάστε ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι αντίθετος στην ένταξη της Π.Γ. ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ;». «Κι εγώ είπα ότι θα κάνω δίαιτα, αλλά δύο κιλά τουλάχιστον τα έβαλα» απάντησε η κυρία Μέρκελ. «∆εν κλείνει το σακάκι µου. Κανόνισε τώρα τα εισιτήρια και άσε την πολυλογία».

Το βράδυ στο σπίτι, ο σύζυγός της τη ρώτησε: «Σε εµένα τουλάχιστον θα πεις γιατί θέλεις να πας στην Ελλάδα;». «Κρατάς µυστικό;» ρώτησε εκείνη. «Φυσικά» απάντησε ο σύζυγος. «Βαρέθηκα τη διακόσµηση του γραφείου µου», του είπε εµπιστευτικά η καγκελάριος, «και θέλω κάτι πιο φωτεινό. Είπα, λοιπόν, να πεταχτώ και να δω από κοντά την καινούργια επίπλωση στο γραφείο του Αλέξη»

Άνγκελα Μέρκελεπίσκεψη Μέρκελ