Απόψεις|21.04.2021 17:55

Πανδημία Σύγχυσης!

Ρόμπερτ Πεφάνης

«Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους!»

Η ρήση του Αμερικανού Προέδρου Χ. Τρούμαν ταιριάζει απόλυτα στα τεκταινόμενα της εποχής. Προσφάτως δε, όσον αφορά την αντιμετώπιση σε παγκόσμια κλίμακα της ευρύτερης πληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.

Αλλεπάλληλες αντικρουόμενες απόψεις από χείλη επισήμων και ανεπίσημων παραγόντων: Μονή μάσκα ή διπλή μάσκα; Pfizer ή AstraZeneca; Στο χωριό το Πάσχα ή στην πόλη; 6 ή 12 μίλια; Μόνοι στο Σύμπαν ή όχι;

Το ατυχές γεγονός της παρούσας περιόδου της Ανθρωπότητας είναι η κατάρρευση της Λογικής και η αντικατάστασή της από την αμάθεια σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.

Είναι απίστευτο πόσο ταυτόσημο με τα σημάδια των καιρών μας είναι το «1984», το κορυφαίο βιβλίο του Τζόρτζ Όργουελ.

Το βιβλίο που γράφτηκε το 1948, απεικονίζει την κοινωνική παρακμή, την γεωπολιτική αναταραχή αλλά κυρίως την σήψη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σύμφωνα με το βιβλίο, το κράτος-δυνάστης, παραποιεί συνεχώς κάθε πηγή που αφορά το παρελθόν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται διαρκώς σε σύγχυση.

Η σύγχυση γιγαντώνεται με πληθώρα αντικρουόμενων ειδήσεων όσον αφορά τις συμμαχίες, τις πολεμικές επιχειρήσεις, την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων κλπ.

Αναλογιστείτε το παρόν και τις αντικρουόμενες θέσεις που μεταφέρονται μέσω των ΜΜΕ σχετικά με φλέγοντα θέματα, όπως η Κλιματική Αλλαγή, ο περιορισμός της Δημοκρατίας, η κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας, η Τρομοκρατία.

Επίσης, στο ομώνυμο βιβλίο, το κράτος-δυνάστης επιδίδεται σε συστηματική κατακρεούργηση της γλώσσας, ώστε να αφαιρούνται έννοιες όπως ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία απο το καθημερινό λεξιλόγιο.

Αν δεν μπορείς να περιγράψεις μια έννοια, αυτή παύει να υφίσταται.

Μια γρήγορη περιήγηση πρωτίστως στα τηλεοπτικά δρώμενα, επιβεβαιώνει την κατακρεούργηση της γλώσσας και των εννοιών.

Η ζώνη υψηλής τηλεθέασης είναι μια συνεχή παρέλαση ημιμαθών στα πρόθυρα της ηλιθιότητας. Η αποθέωση της γελοιότητας και της παρακμής.

Χρόνια τώρα, συμβουλεύω τους φίλους μου και ειδικά τους νέους να διαβάσουν το μοναδικό αυτό βιβλίο και να συνειδητοποιήσουν οτι η πλοκή του, δεν περιορίζεται πια στις σελίδες του.

Είναι πιστή περιγραφή της κοινωνίας μας.

πανδημίαΤζορτζ Όργουελ