Απόψεις|14.01.2019 14:09

Μήνυµα από τη Βαρσοβία

Γιώργος Καπόπουλος

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συγκαλέσουν, για τις 13-14 Φεβρουαρίου στη Βαρσοβία, Παγκόσµια ∆ιάσκεψη µε στόχο τον συντονισµό και την κλιµάκωση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Τα µηνύµατα από την Ουάσιγκτον είναι πολλαπλά και πολυσήµαντα: Πρώτον, ο Τραµπ επιδιώκει τη µέγιστη δυνατή διεθνή αποµόνωση της Τεχεράνης µε την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη συµµετοχή στη ∆ιάσκεψη και είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει κάθε θεµιτή και αθέµιτη µορφή πίεσης. ∆εύτερον, µε την επιλογή της Βαρσοβίας οι ΗΠΑ στέλνουν µήνυµα ότι παρακάµπτουν προκαταβολικά τις όποιες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις σε επίπεδο ΕΕ.

Ηδη η ΕΕ εδώ και µία εβδοµάδα κινείται προς την κατεύθυνση επιβολής κάποιων κυρώσεων στο Ιράν για τις δοκιµές βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Τρίτον, Βρετανία, Γαλλία και Γερµανία καλούνται να επιλέξουν ανάµεσα στην υπερατλαντική υπερδύναµη και τη συνέχιση των διαβουλεύσεων µε την Τεχεράνη.
Η σύγκληση της ∆ιάσκεψης στη Βαρσοβία έρχεται, µετά την περιοδεία Ποµπέο στις χώρες του αντιιρανικού στρατοπέδου να πιστοποιήσει ότι ο Τραµπ δεν αρκείται στην επιστροφή στη διεθνή αποµόνωση, που είχε επιβληθεί στο Ιράν πριν από τη διεθνή συµφωνία του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράµµατος.

Οι ΗΠΑ του Τραµπ θέλουν εδώ και τώρα περιορισµό και αναδίπλωση της παρουσίας και του ρόλου της Τεχεράνης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια καθεστωτική αλλαγή.

Πώς θα αντιδράσουν στην επιτάχυνση της αντιιρανικής σταυροφορίας του Τραµπ η Ρωσία και η Τουρκία; Μόσχα, Αγκυρα και Τεχεράνη συγκροτούν την Οµάδα της Αστάνα, στο πλαίσιο της οποίας αναζητείται συµβιβαστική λύση για την επόµενη µέρα στη Συρία.

Τι επιπτώσεις θα έχει η προσπάθεια συγκρότησης παγκόσµιας συµµαχίας κατά του Ιράν στις εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ αλλά και στον Λίβανο; Είναι σαφές ότι η απότοµη κλιµάκωση από τις ΗΠΑ της πίεσης στο Ιράν περιπλέκει ακόµη περισσότερο την εµπλοκή µεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας σε σχέση µε το Κουρδικό στη Βορειοανατολική Συρία.

Ντόναλντ ΤραμπΙράνΗΠΑ