Απόψεις|14.01.2019 15:11

Πιο «Κινέζος» δεν γίνεται

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Τώρα -«παγκοσµιοποίηση» το λένε αυτό- πετάγονται µέχρι την Κίνα. Ο λόγος για τον Βασίλη Κόκκαλη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Μόνο που δεν ξέρουµε ποια από τις δύο ιδιότητες προτιµά. Γιατί, όπως πάνε τα πράγµατα, µετά την αποχώρηση του Π. Καµµένου από την κυβέρνηση δύσκολα θα διατηρήσει και τις δύο.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές παρέµενε αναπάντητο το ερώτηµα από την πλευρά του. Βέβαια, όπως είπαµε, έχουµε παγκοσµιοποίηση και στη Σανγκάη (έστω και µε απαγορεύσεις) έχουν ένα ρηµαδο-ίντερνετ. Ενα tweet θα ήταν αρκετό για να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα. (∆εν βλέπει, άλλωστε, πώς το χειρίζεται εύκολα το εργαλείο ο πρόεδρος Πάνος;) Φοβάµαι, όµως, ότι όχι µόνο tweet δεν θα δούµε, αλλά ούτε και τον ίδιο στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Αν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τηρήσει το πρόγραµµά του, θα βρίσκεται στην Κίνα µέχρι την Πέµπτη!

∆ηλαδή εδώ θα γίνεται χαµός, θα έχουµε προεκλογικό πόλεµο, διαβουλεύσεις, διαπραγµατεύσεις και ζυµώσεις µε βουλευτές µήπως βρεθούν οι 151 βουλευτές, και ο υφυπουργός θα δοκιµάζει ντοµάτες και µαρούλια. Σύµφωνα µε την επίσηµη ανακοίνωση, «θα βρεθεί στην ασιατική πόλη (12 µε 17 Ιανουαρίου) στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στον τοµέα της γεωργίας». Μάλιστα, «θα πραγµατοποιήσει την τέλεση των εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου σε µεγάλη διεθνή έκθεση αγροδιατροφής». Βέβαια, υπάρχει και η επιστολική ψήφος, αλλά...

Μάλλον αυτά είδε ο Πάνος Καµµένος και τον «έλουσε» τον Β. Κόκκαλη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. ∆εν του είπε και λίγα. Για θέµατα αρχών που πρέπει να τηρούνται («ελπίζω να ξέρει ότι το πιο σηµαντικό είναι να µένεις πιστός στις αρχές σου»), για αδιαφορία («προτίµησε να πάει στην Κίνα»), γι α συνεννοήσεις («ψάχνει να βρει την Κουντουρά»), ακόµη και υπονοούµενο για «συµµαχία µε τον εχθρό άφησε». Το ποιος είναι αυτός ο εχθρός δεν το είπε, όµως.

Μια φορά ο συνάδελφός του, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενέταξε τον Β. Κόκκαλη σε αυτούς που θα δώσουν ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Χωρίς, όπως διευκρίνισε, να ξέρει τίποτε, αλλά βγάζοντας το σχετικό συµπέρασµά του από όσα είδε στην τελευταία Κοινοβουλευτική Οµάδα, αυτή της προηγούµενης εβδοµάδας. Εκεί που, όπως µάθαµε, ο Β. Κόκκαλης στριµώχθηκε από τους υπόλοιπους των ΑΝΕΛ και κατέληξε στη φοβερή διαπίστωση ότι «βρισκόµαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο».

Το συµπέρασµα είναι για την ώρα ένα: Ολοι µιλάνε γι’ αυτόν, εκτός από τον ίδιο. Είναι, δηλαδή, ο ορισµός του πολιτικού που «κάνει τον Κινέζο», και µάλιστα από την Κίνα. Το µόνο που µας έχει πει είναι ότι δεν ψηφίζει τις Πρέσπες. Θα ήταν µια καλή ιδέα να µας πει και τα υπόλοιπα.

Βασίλης ΚόκκαληςΑΝΕΛ