Απόψεις|15.01.2019 14:54

Προσοχή στα µεθεπόµενα!

Πάνος Θεοδωρίδης

Φαίνεται ότι εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση µπορεί θεωρητικά να διατηρηθεί έως την τελευταία µέρα της θητείας της. Διακρίνονται (πάλι στο χιόνι) τα πατήµατα του «πτηνού Ροκ» της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Και δεν είναι ευανάγνωστα τα ίχνη των µικρότερων κοµµάτων, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, καθώς συχνά τα καλύπτει ένα νέο χιονάκι.

Ωστόσο, όλοι µας πρέπει, νοµίζω, να ασχοληθούµε µε τα µεθεπόµενα ίχνη, δηλαδή σε µια ιδιαίτερα κρίσιµη µετεκλογική περίοδο. Αλλιώς θα είναι τα Βαλκάνια εάν ο Τραµπ εφαρµόσει την απειλή να στεγνώσει οικονοµικά την Τουρκία. Αδηλο το µέλλον εάν το VMRO στη βαφτισµένη Βόρεια Μακεδονία αποχωρήσει από την κολυµπήθρα, αν πέσει ο Ζάεφ. Και τα δικά µας οικονοµικά θα αρχίσουν να τσούζουν αν δεν προσέξουµε. ∆ιότι οι πολιτικοί ελιγµοί επαινούνται ή καταβαραθρώνονται όσο ο κόσµος κυκλοφορεί. Αλλά οι οικογένειες γύρω από το δείπνο ξεχνάνε τα κοµµατικά τους και τρώνε µε το µυαλό στους λογαριασµούς.

Εδώ χρειάζεται ο καθένας µας να µετατραπεί σε ικανό ανιχνευτή, κάτι σαν Ντέιβιντ Κρόκετ. Ο κόσµος όπου ζούµε αλλάζει δραµατικά και δεν περνάει περίοδο ευηµερίας και γαλήνης. Εξάλλου την άνοιξη λουλουδίζει ο φλόµος κατά τον Νίκο Γκάτσο και ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι κατά τον Αθανάσιο ∆ιάκο. Οι πολλαπλές εκλογές του 2019 θα είναι ευχάριστη ανάµνηση όταν θα έχει µπει το 2020, µε την προεδρική εκλογή και τις προσδοκίες της απλής αναλογικής. Ασε που αν οι Αµερικανοί, ως βαθέως ποθούν, τοποθετήσουν τον Γκιουλέν στη σκακιέρα, µην τολµήσετε να διανοηθείτε πως τελείωσαν τα βάσανά µας.

Φυσικά, οι περισσότερες από αυτές τις σκέψεις θα παραµείνουν στο «εάν» και στο «εφόσον». ∆ίκαιο µου φαίνεται. Αλλά εδώ πρέπει να δουλέψει η Πολιτική Προστασία: στατιστικά µπορεί να µην ξανασυµβούν γρήγορα σεισµός, θεοµηνία, πληµµύρα και τσουνάµι, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να κλείσουµε την υπηρεσία! Και µε αυτά τα λόγια, αναµένω ευχόµενος καλή τύχη και καλά κέρδη σε όλους.

ΒουλήΚΚΕ