Απόψεις|31.05.2021 13:07

Φινλανδία: Όταν οι «πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι» του κόσμου κυνηγούν την πρωθυπουργό τους για 300 ευρώ, είναι δυστυχισμένοι!

Νίκος Τζιανίδης

Οι Φινλανδοί λοιπόν, έχουν μια λέξη που αποδίδει τη φράση «μένω σπίτι, πίνω και μεθώ φορώντας μόνο τα εσώρουχά μου: «kalsarikännit» και γι' αυτό είναι... ευτυχισμένοι!

Το συντριπτικό ποσοστό των κατοίκων της Φινλανδίας έχουν σπίτι τους σάουνα, απολαμβάνουν (όλοι) δωρεάν παιδεία και υγειονομική περίθαλψη· βουτάνε στα παγωμένα νερά της Βαλτικής (μετά τη σάουνα…), απολαμβάνουν μια χλιαρή μπίρα και περιμένουν αραιά και πού το Βόρειο Σέλας να φωτίσει τις μέρες τους. Και για όλα τα πιο πάνω, οι Φινλανδοί είναι σχεδόν κάθε χρόνο πρώτοι στη λίστα της «Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας»!

Διαβάστε επίσης: Φινλανδία: Έρευνα για τα πρωινά γεύματα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα εκτός από τη σάουνα και το… kalsarikännit μάθαμε έναν ακόμα λόγο της ευτυχίας των Φινλανδών: Η αστυνομία της χώρας άρχισε προκαταρκτική έρευνα, για να διαλευκάνει αν οι δαπάνες που κατέθεσε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν για τα πρωινά γεύματα με την οικογένειά της, ήταν νόμιμες ή όχι… Για τι ποσό μιλάμε; Για το εξωφρενικό των 300 ευρώ το μήνα! Τρομαγμένη η 35χρονη πρωθυπουργός, έσπευσε να δικαιολογηθεί στο Twitter με απολογητικό ύφος! Προκλητική η πρωθυπουργός το δίχως άλλο… Ναι, η Σάνα Μάριν είχε προκαλέσει και στο παρελθόν, όταν είχε εμφανιστεί στις σελίδες  περιοδικού με σακάκι, χωρίς να (φαίνεται να) φοράει τίποτα άλλο από μέσα, παρά μόνο ένα ορειχάλκινο καλόγουστο κολιέ στον λαιμό. Αίσχος!

Στην χώρα που ελέγχεται μια πρωθυπουργός, θελκτική γυναίκα μόλις 35 χρονών, για 300 ευρώ το μήνα και για μια φωτογράφιση με σακάκι που άφηνε υποψία γυμνού από μέσα, ε, δεν μπορεί παρά οι κάτοικοί της να είναι βουτηγμένοι στην απόλυτη δυστυχία και στη μαυρίλα.

Αν ο πρωθυπουργός σου δεν έχει κατασπαράξει χιλιάδες ευρώ, αν δεν έχει ταΐσει πρωινά με μπρικ και καπνιστό σολωμό (Βαλτικής…) τους αυλοκόλακές του, αν δεν έχει βάλει στη χώρα με ένα νεύμα του, την ερωμένη του της οποίας οι πικάντικες φωτογραφίες γίνονταν πρωτοσέλιδα, αν δεν έχει γλεντήσει στα μπουζούκια με τους υπουργούς ραίνοντας με κρατικό χρήμα αντί λουλούδια την αοιδό, αν δεν έχει παραβιάσει τα μέτρα του κορονοϊού για να πάει ταξιδάκι στα νησιά ή ποδηλασία στο βουνο, ε, οι κάτοικοι αυτού του τόπου δεν μπορεί να νοιώθουν ευτυχισμένοι.

Κι όλα αυτά τα περί ευτυχίας των Φινλανδών, μου ακούγονται σαν μήνυμα θεατρικού έργου του γείτονά τους, του Ίψεν: Το ζωτικό ψεύδος! Τι είναι το «ζωτικό ψεύδος»; Είναι η καθησυχαστική ιστορία, που λέμε στους εαυτούς μας για να κρύψουμε μια οδυνηρή αλήθεια. Λέμε οι ίδιοι ψέματα στον εαυτό μας, βαυκαλιζόμαστε με λόγια και σκέψεις απλά για να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα.

Ξέρετε κάποιον ευτυχισμένο Φιλανδό συγγραφέα;

Έλα προσπαθήστε να θυμηθείτε έναν (ευτυχισμένο) Φινλανδό συγγραφέα. Ούτε δυστυχισμένος δεν μας έρχεται στο νου. Ένα διάσημο Φινλανδό τέλος πάντων… Τον Λάσε Βίρεν θυμάμαι που έτρεχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάζευε χρυσά μετάλλια· αυτόν και τον Πάαβο Νούρμι. Άλλον; Τον Άκι Καουρισμάκι θα πουν οι κινηματογραφόφιλοι. Βαριά κουλτούρα! Σκηνοθέτης του «Ανθρώπου δίχως παρελθόν»… Κι από μέλλον;

Στη Φινλανδία υπάρχει μια πόλη, η Puolanka, που έχει γίνει διάσημη για την απαισιοδοξία της, γιατί; Γιατί ζηλεύει τις άλλες πόλεις της χώρας για διάφορους λόγος: Επειδή έχουν εκδηλώσεις ενώ εκείνη δεν έχει, γιατί είναι από τις τελευταίες σε στατιστικούς πίνακες της Φινλανδίας, γιατί η μείωση του πληθυσμού της πόλης προβληματίζει όπως και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της… Άρα και στη Φινλανδία απαισιόδοξοι και δυστυχισμένοι! Τώρα, που έμαθαν ότι η πρωθυπουργός τους βρίσκεται υπό έρευνα για 300 ευρώ το μήνα θα είναι λιγότερο δυστυχείς άραγε;

Λοιπόν για να τελειώνουμε με ευτυχείς και δυστυχείς: Πράγματι θα νοιώθουν ευτυχισμένοι οι λαοί των οποίων ο ανώτατος άρχων θα ελέγχεται και θα απολογείται για 300 ευρώ… Πόσο θα ήθελαν όμως τη «δυστυχία» του να σε ξυπνάει κάθε πρωί ο ήλιος, να σου χαϊδεύει τα άγχη - σαν τη μάνα το κεφάλι του παιδιού της - η αρμύρα της Μεσογείου, να μην σε νοιάζει αν δεν έχεις σάουνα γιατί η θέρμη του Νότου σε ζεσταίνει πιο πολύ κι από χαμάμ, να βλέπεις τους άρχοντές σου βουτηγμένους στα σκάνδαλα και να τους δικαιολογείς, να ζεις με ψίχουλα που να τα 'χεις για μαύρο χαβιάρι· κι όταν ο πρωθυπουργός σου κατηγορείται ότι έφαγε ένα εκατομμύριο ευρώ, να ανοίγεις λογαριασμό στην τράπεζα και να του καταθέτεις το υστέρημά σου για να κλείσεις τα στόματα των «άλλων».

Αυτή είναι η ευτυχία του ηλιόλουστου Νότου με τα εκατομμύρια των ελλειμάτων, όταν στον σκοτεινό Βορρά ψάχνουν 300 ψωροευρώ! Οι δυστυχείς, που, πόσο θα ‘θελαν αντί για «kalsarikännit» να λένε… «Μύκονος» και να μην φτάνουν δέκα φράσεις για να αποδόσεις τη σημασία της.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος δείκτης ευτυχίας: Ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα

Φινλανδίαευτυχισμένες χώρεςσκάνδαλοΣάνα Μάριν