Απόψεις|04.06.2021 22:56

Drones: To νέο διπλωματικό όπλο της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Στο τρίτο του βίντεο, ο αρχηγός της τουρκικής μαφίας, Σεντάτ Πεκέρ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία προσπάθησε να δωροδοκήσει με ένα ΙΗΑ (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα) το Μαρόκο, προκειμένου να τον παραδώσει στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του αρχιμαφιόζου φέρνουν στην επιφάνεια όχι μόνο τις βρώμικες σχέσεις στην εσωτερική πολιτική, αλλά και τις νέες πρακτικές της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα, προκειμένου να αποκτήσει «πρόσβαση» και «επιρροή».

Διπλωματία ή δωροδοκία

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ντουβάρ», Φεχίμ Ταστεκίν, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρει ότι «εάν πράγματι χαρίζονται ή έστω προσφέρονται drones σε άλλες χώρες, τα οποία αποτελούν το πιο σημαντικό πυλώνα της στρατιτικοποίησης της εξωτερικής πολιτικής, τότε έχουν μετατραπεί πλέον σε μέσο δωροδοκίας».

«Αυτή η δραστηριότητα προκαλεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, εθνοκάθαρση», υποστηρίζει ο Ταστεκίν.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα οποία ο Ερντογάν δίνει μεγάλη σημασία πια, βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο των εξωτερικών σχέσεων. Είναι επίσης μέρος της  οικογενειακής επιχείρησης, αφού ο γαμπρός της μικρής κόρης του, Σουμεγέ, είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Η εταιρεία του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ «Μπαϊκάρ Μακίνα» μετά τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Καραμπάχ, αναζητά αγορές για B2 SİHA παντού, με μάνατζερ μάλιστα τον πεθερό του. Σε όλες τις επαφές του ο Ερντογάν, έχει αρχίσει να λέει "να σας δώσουμε ΙΗΑ-SİHA"». Πρόσφατο και τρανό παράδειγμα η πώληση 24 drones στην Πολωνία πριν από λίγες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε επίσης προσφορά στη Ρωσία, η οποία θεωρεί τα μη επανδρωμένα που δόθηκαν στην Ουκρανία ως απειλή για αυτή, "Εάν θέλετε, μπορούμε να τα πουλήσουμε και σε εσάς!", είπε τις προάλλες μετά την «καμπάνα» Λαβρόφ.

Το νέο διπλωματικό όπλο που χρησιμοποιεί πλέον η Τουρκία έχει αρχίσει, ωστόσο, σε πολέμους και κρίσεις, στις οποίες δεν είναι καν συμβαλλόμενο μέρος.

Για παράδειγμα, ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να πουλήσει εξοπλισμούς στους Σαουδάραβες που έχουν μετατρέψει την Υεμένη σε κόλαση.

Προσφέρει νέες στρατιωτικές δυνατότητες στην Ουκρανία κι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την Κριμαία εναντίον της Ρωσίας.

Τα S-400 την έδιωξαν, τα drones θα τη φέρουν πίσω

Γιατί όμως ο Ερντογάν «παίζει» τόσο πολύ το χαρτί των μη επανδρωμένων;

Είναι η ίδια λογική που διέπει τη χρήση του «χαρτιού» S-400 εναντίον των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά παίζει με τα Bayraktar TB2, ώστε να κάνει τη Ρωσία «τρελή» και να προσεγγίσει την αμερικανική κυβέρνηση, την οποία απομάκρυνε λόγω των S-400.

Ο Ερντογάν στοχεύει να εξομαλύνει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, προσφέροντας «δωράκια» στη δυτική πτέρυγα στην Ουκρανία.

Κι αυτό που προσπαθεί να κάνει με την Πολωνία δεν είναι διαφορετικό: ελπίζει να ενισχύσει τόσο τη θέση του στο ΝΑΤΟ, όσο και να αποκτήσει εταίρους εναντίον των αντιπάλων του εντός της ΕΕ.

Και βέβαια… να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή σε Συρία, Λιβύη και ανατ. Μεσόγειο, ώστε να μιλάει από θέση ισχύος, όποτε και αν χρειαστεί.

Σεντάτ ΠεκέρμαφίαΤουρκίαdronesΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν