Απόψεις|16.01.2019 14:37

Το ολίσθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Έθνος Γνώμη

«Λάθη σε επιλογές προσώπων» είχε απαντήσει τότε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αυτοκριτική. Οµως η επιλογή του ναυάρχου Αποστολάκη για τη θέση του υπουργού Αµυνας δεν είναι ένα από αυτά.

Ο νέος υπουργός Αµυνας είναι µια προσωπικότητα που απολαύει της πλήρους εµπιστοσύνης -και ακόµα περισσότερο του σεβασµού- ολόκληρου του πολιτικού µας συστήµατος. Και προφανώς, η τοποθέτησή του σε αυτό το κρίσιµο πόστο έχει έναν αυτονόητο, υψηλό συµβολισµό. Με την έννοια αυτή, η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο οποίος έσπευσε να κάνει συγκρίσεις µε τον χουντικό Σπαντιδάκη -και να θέσει εµµέσως ζήτηµα για την πίστη των Ενόπλων ∆υνάµεων στη δηµοκρατία εν έτει 2019-, ήταν ένα ολίσθηµα.

Το δηµοκρατικό φρόνηµα του ναυάρχου δεν αµφισβητείται από κανέναν – το αντίθετο. Και µε δεδοµένο ότι δεν ενδιαφέρεται για πολιτική καριέρα, η ανάληψη του υπουργείου Αµυνας στη δεδοµένη στιγµή -µε την Τουρκία να εστιάζει στις απειλές για το Αιγαίο- είναι ακόµα µία προσφορά του στην πατρίδα, χωρίς κοµµατικού τύπου παρεπόµενα.

Η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο – και κάποιες κορώνες φαντάζουν αναπόφευκτες. Ωστόσο, τα κόµµατα έχουν την υποχρέωση να αφήσουν έξω από την αντιπαράθεση θεσµούς και πρόσωπα που δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους «αξιοποίηση».

Ευάγγελος Αποστολάκης