Απόψεις|16.01.2019 14:35

«Σφάζονται» ξανά για τα μάτια της... Κεντροαριστεράς

Βασίλης Λυριτζής

Δονούσε την Ελλάδα ο Στέλιος Καζαντζίδης σε εποχές περίεργες και ηρωικές. Και ο άνθρωπος συνέδεε τον έρωτα µε την πολιτική, που την εποχή εκείνη ήταν και στα φόρτε της. Ητοι ουδεµία σχέση µε το σήµερα.

Ξέρετε τι µου κάνει τροµερή εντύπωση αυτές τις µέρες του πολιτικού χιονιά; Η υπερίσχυση της θετικής κατεύθυνσης, του πρακτικού ντε, έναντι της θεωρητικής και των κλασικών αναζητήσεων. Εχουν µπει στην άκρη θεωρίες, αναζητήσεις, σχεδιασµοί, και έχουν πάρει τη θέση τους τα κοµπιουτεράκια.

Και τι κοµπιουτεράκια! Από αυτά που και αριθµούς καταγράφουν και ανθρώπους χαρακτηρίζουν.

Και δώσ’ του οι δικοί µας! Και οι άλλοι! Και να σε παράταξη οι φίλιες, σύµµαχες δυνάµεις και από απέναντι καταµετρηµένες µέχρις τρίτης γενεάς αντίπαλες µονάδες.
Και οι καλοί Θεοχάρηδες, και οι εξοβελιστέοι ∆ανέλληδες. Και διεύρυνση των ορίων όταν αγωνιζόµαστε στα «φιλελεύθερα» όρια του πολιτικού φάσµατος, ενώ κάθε άλλο είναι ένα συνονθύλευµα τυχάρπαστων, περιφερόµενων και φιλόδοξων προσωπικοτήτων.

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά του λαϊκισµού είναι η απουσία της πολιτικής και η λατρεία των σεναρίων συνωµοσιολογίας, µε ταυτόχρονη εξαφάνιση από το προσκήνιο στελεχών και λαϊκού παράγοντα.

Αυτήν τη συµπεριφορά παρουσιάζουν στη Ν∆ µετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αδυνατώντας να βγάλουν συµπέρασµα από τις αλλαγές στο πολιτικό περιβάλλον, στηρίζουν την 
πολιτική τους σε παιδικά σενάρια για τη Χρυσοβελώνη και την Κουντουρά. Η πολιτική για τα µεγάλα κόµµατα µε ευρύτατους ορίζοντες σου φέρνει κατάθλιψη όταν αντιλαµβάνεσαι ότι περιορίζεται στα όρια του µικροπολιτικού κουτσοµπολιού.

Ισως ακόµα πιο θλιβερό είναι να δυσκολεύεται κανείς να αντιληφθεί τις µεγάλες µετακινήσεις λαϊκών µαζών που λογικό είναι να επιχειρούν να εκφράσουν και στελέχη του χώρου.

Η Κεντροαριστερά, για παράδειγµα, που κάποτε είχε µοναδικούς ιδιοκτήτες, όπως και η χώρα εξάλλου, µάλλον πρέπει πια αντί να καταγγέλλει τον καθένα που εκφράζει προβληµατισµό να προσχωρήσει στον αναγκαίο ανοιχτό και ευρύτατο διάλογο για τον επανακαθορισµό της.

ψήφος εμπιστοσύνηςΣπύρος Δανέλλης