Απόψεις|13.06.2021 20:31

Ο μαθητής που ήθελε να γίνει δικηγόρος

Άντζελα Ζιούτη

Κάποιοι μαθητές ξενυχτάνε. Αυτή τη φορά όχι στα καλοκαιρινά πάρτι και στα διάσπαρτα στις παραλίες beach μπαρ. Αλλά πάνω από τα ανοιγμένα τους βιβλία διαβάζοντας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το όνειρο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο πληρώνεται ακριβά. Συγκεκριμένα με εκατοντάδες ώρες ανελέητης μελέτης, άπειρες κούπες αχνιστού καφέ για να μην κλείσουν τα μάτια από την κούραση και επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού με τα δίδακτρα των φροντιστηρίων.

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή οι μαθητές της Γ’ Λυκείου βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Είναι τα μέλη της οικογένειας που ξεχωρίζουν με ένα φωτοστέφανο από τα άλλα, καθώς αυτά είναι ήδη με το ένα πόδι στο πανεπιστήμιο και στην μελλοντική γεμάτη πρόκληση επαγγελματική σταδιοδρομία. Για τους γονείς αυτή η δοκιμασία των εξετάσεων είναι το σκαλί, όπου θα πατήσουν τα παιδιά τους για να ανέβουν ένα επίπεδο ψηλότερα κοινωνικά. Δεν σκέφτονται ακόμη την ανεργία και τα χιλιάδες πτυχία που μπήκαν στην κορνίζα και δε βγήκαν ποτέ από εκεί. Για τους μαθητές είναι απλά ο καλύτερος τρόπος να φύγουν από το σπίτι, όπου να σημειωθεί όλα θα είναι πληρωμένα. Η προοπτική της φοιτητικής ζωής τους εξιτάρει.

Η ιδέα και μόνο της ανεξαρτησίας, της μετακόμισης σε άλλη πόλη μακριά από τους απαιτητικούς γονείς και τα ολονύκτια γλέντια τους κάνει να πεισμώσουν και να τα «πατήσουν το γκάζι» στην κούρσα των εξετάσεων. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που λατρεύουν τις επιστήμες. Οι μαθητές που θέλουν παραδείγματος χάρη να γίνουν δικηγόροι και να αγορεύουν με ρητορική δεινότητα στο δικαστήριο. Ή αυτοί που επιθυμούν μία μέρα να δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και να φορέσουν τη λευκή ποδιά του γιατρού. 

Επιστρατεύουν όλα τα δυνατά μέσα: σωστή διατροφή, ασκήσεις κατά του άγχους, ακόμα και η πνευματική στήριξη από την Εκκλησία με το να δέχονται την ευλογία και τις ευχές από τον σεβάσμιο Πάτερ που λειτουργεί στην ενορία τους.

Ενώ οι διατροφολόγοι συστήνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες. Στοιχεία απαραίτητα για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού τους οι νεαροί μαθητές, αλλά και να ελέγξουν στο αυξημένο στρες. Δεν είναι λίγο να σηκώνουν πάνω στις πλάτες τους τις προσδοκίες ολόκληρης της οικογένειας.

Οι αυριανοί φιλόλογοι, αρχιτέκτονες και οικονομολόγοι είναι οι σημερινοί μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου. Που μέσα στα βαθιά μεσάνυχτα και ενώ οι άλλοι κοιμούνται αυτοί απομνημονεύουν στο μάθημα της Ιστορίας, ότι η είδηση της έκρηξης της ελληνικής επανάστασης το 1821 έφθασε τη στιγμή που οι αρχηγοί της Ιεράς Συμμαχίας συνεδρίαζαν στο Λάιμπαχ και  λύνουν ασκήσεις τριγωνομετρίας.

Πλάι τους πάντα λίγα γραμμάρια σοκολάτας υγείας, με τη γλυκόζη να αυξάνει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου τους. Άντε και όταν γίνουν φοιτητές δε θα έχουν ανάγκη από τίποτα. Μόνο να βρούνε δουλειά, όταν με το καλό πάρουν το πτυχίο. 

πανελλήνιεςμαθητέςπανελλαδικέςπανελλήνιες 2021πανεπιστήμια