Απόψεις|15.06.2021 10:48

Οι Δανοί διεθνείς ήθελαν να κρύψουν τον Έρικσεν από τους δημοσιογράφους - Κι ας κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε!

Αδάμος Ζαχαριάδης

Η εικόνα των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Δανίας να στήνουν ένα προστατευτικό τείχος γύρω από τον νεκρό – εκείνη την ώρα- συμπαίκτη τους Κρίστιαν Έρικσεν, αποτυπώθηκε στη συλλογική μνήμη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων για πάντα.

Από εκείνη τη στιγμή, χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί σχετικά με την πρωτοβουλία του Δανού αρχηγού, Σίμον Κίαερ να προτρέψει τους συμπαίκτες του να χτίσουν ένα τείχος προστασίας της ιδιωτικότητας του συμπαίκτη τους, ο οποίος έδινε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Πόσοι όμως αναρωτηθήκαμε από ποιους ήθελε ο Κιάερ να προστατεύσει τον Έρικσεν; Είμαι βέβαιος ότι αν κάποιος δημοσιογράφος ρωτήσει τον Δανό αρχηγό, η απάντηση που θα πάρει θα είναι «από εσάς». Από το αδηφάγο μάτι των δημοσιογράφων, τον τηλεοπτικό και φωτογραφικό φακό που μπροστά στη «μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία», το κυνήγι του κλικ και της πώλησης, δεν μετρά ούτε ιδιωτικές στιγμές, ούτε οικογένειες, ούτε τίποτα.

Ένα τείχος προστασίας από τους δημοσιογράφους έχτισαν, λοιπόν, οι Δανοί. Από εμάς που ενώ «συγκλονιστήκαμε» για τον Έρικσεν, δεν βρήκαμε τίποτα να πούμε ή να γράψουμε για τους εξοντωτικούς αριθμούς αγώνων στους οποίους αναγκάζονται να συμμετέχουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κάθε χρόνο. Κι ας έχουν μιλήσει για αυτό κορυφαίοι αθλητές και προπονητές.

Από εμάς που θα αποθεώνουμε «την ομορφιά του ποδοσφαίρου» όταν ο Μέσι ή ο Κέιν θα βάζουν γκολάρες στο Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά θα παραμένουμε σιωπηλοί για τους εκατοντάδες εργάτες που πεθαίνουν στις αντίξοες συνθήκες εργασίας στα έργα για την προετοιμασία της «γιορτής του ποδοσφαίρου».

Από εμάς, τους δημοσιογράφους, ήθελαν οι Δανοί διεθνείς να προστατεύσουν τον Έρικσεν. Και ας κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε. Ένα τέτοιο τείχος θα έφτιαχναν, αν μπορούσαν η Καρολάιν από τα Γλυκά Νερά, η Δήμητρα της Λέσβου, η Ελένη Τοπαλούδη, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και τόσοι άλλοι των οποίων παραβιάσαμε την ιδιωτικότητα. Ας το σκεφτούμε.

ΔανίαΚρίστιαν ΕρικσενEuro 2020Euro