Απόψεις|16.06.2021 07:39

Το «ξεστοκάρισμα» του AstraZeneca και η κυβερνητική υπονόμευση της εμβολιαστικής διαδικασίας

Βούλα Κεχαγιά

Συνιστά δικαίωση του Αλέξη Τσίπρα η προ του Πάσχα αναφορά του σε  ξεστοκάρισμα του AstraZeneca μετά την  σύσταση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται με αυτό όσοι είναι κάτω των 60 ετών; Σαφέστατα και ναι.

Αυτό όμως αποτελεί την πρώτη ανάγνωση στις εντυπωσιακές εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Διότι όσοι βλέπουν σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δικαιωμένο ενδεχομένως να μην ήθελαν να «δουν» ή να «ακούσουν» όταν έκανε την κατά τους ίδιους «αμφιλεγόμενη» δήλωση περί τα τέλη Απριλίου ότι έλεγε το αυτονόητο κι όχι κάτι ακραίο. Ότι δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση για να επιταχύνει την διαδικασία του εμβολιασμού διέθεσε τα εμβόλια της AstraZeneca  τα οποία απέφευγε η πλειονότητα των πολιτών -ακυρώνοντας μάλιστα προγραμματισμένα ραντεβού- σε νεότερες ηλικιακές ομάδες  και αφήνοντας ελαφρώς πίσω τις αμέσως μεγαλύτερες. Απλώς στο πλαίσιο της συνήθους και γνωστής πλέον διαστρέβλωσης καταστάσεων εξυπηρετούσε καλύτερα ο αστήρικτος εξαρχής ισχυρισμός πως ο Τσίπρας αποθάρρυνε τον εμβολιασμό!!!

Η δεύτερη ανάγνωση των πραγμάτων είναι ωστόσο αρκετά πιο σοβαρή και υπερβαίνει την βολική προσέγγιση μιας τυφλής προπαγάνδας. Επί της ουσίας η επιτροπή εμβολιασμών-δηλαδή η κυβέρνηση- με την απόφασή της να κάνει συστάσεις αποφυγής του συγκεκριμένου εμβολίου- επειδή τώρα υπάρχει διαθεσιμότητα και στα άλλα εμβόλια- δεν δείχνει καμία εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Και είναι αυτή που δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις για τον εμβολιασμό καλλιεργώντας αμφιβολίες ακόμη και σε εκείνους που ως τώρα δεν είχαν εμβολιαστικούς δισταγμούς για την αναγκαιότητά του. Κάνει δηλαδή αυτό που καταλόγιζε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και συγχρόνως καλλιεργεί αγωνία και φόβο σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με το AstraZeneca για την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα μετά τον εμβολιασμό. Το καταδεικνύουν οι χιλιάδες ακυρώσεις προγραμματισμένων εμβολίων μέσα σε λίγες ώρες.

Το χειρότερο είναι πως θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα δεδομένα γύρω από το AstraZeneca η κυβέρνηση αμφισβητεί εκατοντάδες επιστήμονες που ξεκάθαρα έχουν ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου εμβολίου καθώς οι πιθανότητες να εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές στατιστικά είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με την πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του από κορονοϊό. Συμπερασματικά, με τις ανεξήγητες επιλογές της υπονομεύει την ίδια την εμβολιαστική διαδικασία.

εμβόλιοΑλέξης ΤσίπραςAstraZeneca