Απόψεις|22.06.2021 16:30

Γλυκά Νερά - Εγκληματολόγος στο ethnos.gr: Γιατί δεν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Newsroom

Στην περίπτωση του πιλότου γίναμε ακόμη μια φορά μάρτυρες της ρωμαϊκής αρένας. Όλοι ειδικοί, όλοι τον είχαν καταλάβει από την πρώτη στιγμή.. όλοι πέσανε και κατακρεουργήσανε κάθε ιερό και όσιο μη σεβόμενοι έστω για μια στιγμή το δράμα των οικογενειών των εμπλεκομένων.Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, τηλεδικαστές, κουτσομπόληδες των πρωινάδικων, των μεσημβρηνάδικων και πάσης φύσεως άσχετοι είχαν την άποψη τους.

Εκείνο που είναι τρομακτικό είναι ότι δεν σταμάτησαν να σχολιάζουν στιγμές από την κηδεία (ό,τι ιερότερο για την ανθρώπινη ύπαρξη- και του αποθανόντος και των συγγενών του) και το μνημόσυνο λες και επρόκειτο περί τηλεοπτικής σειράς.

Τυμβωρήχησαν και τυμβωρυχούν ακόμη σε ένα νωπό θέμα ως άλλος τάφος του Τουταγχαμόν που ακόμη και σήμερα μετά από τόσες εκατοντάδες χρόνια βγάζει ευρήματα… Η αθλιότης των πάντων σε όλο το μεγαλείο.

Η γνωστή ντετέκτιβ ανακαλύπτρια των πάντων εξωγήινων και εσωγήινων φυσικών και μεταφυσικών ζητημάτων… σε ένα βρώμικο παιχνίδι αφήνει την χώρα μέσα στην απορία κοντεύοντας να λιποθυμήσει on air ΓΙΑ μια πληροφορία που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν μάθαμε και είναι εφτασφράγιστο κιτάπι…για τους μυημένους. Υαινες παντού..

Επί του νομικού 

Εξ όσων λοιπόν πληροφορούμαστε, διότι μόνο όταν έχεις όλη τη δικογραφία στα χέρια σου μπορείς να μιλάς σοβαρά και όχι με υποθέσεις και εικασίες. Έχουμε μια ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Άρθρο 299 ΠΚ

«Οποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια η πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών. Αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής επιβάλλεται κάθειρξη». Η πρόσκαιρη κάθειρξη έχει όρια από 5 έως 15 έτη.

Εδώ είναι μια καινοτομία με τους νέους κώδικες που ψηφίστηκαν το 2019 ότι υπάρχει το διαζευκτικό ισόβια 'H πρόσκαιρη κάθειρξη. Δηλαδή «νέρωσαν» το ισόβια που ήταν πριν.

Παλιά  ήταν θανατική ποινή ή ισόβια. Καταργήθηκε η θανατική ποινή, έμεναν τα ισόβια και τώρα κατεβήκαμε κλίμακα- ισόβια η κάθειρξη τουλάχιστον δέκα χρόνια με οροφή τα 15-.

Εδώ ανοίγει άλλο θέμα με την αυστηροποίηση των ποινών η μη. Τα ζητήματα αυτά τα παρακολουθεί ειδική επιτροπή του υπουργείου δικαιοσύνης περί της εφαρμογής στη πράξη των νέων ψηφισμένων κωδίκων και προτείνει βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Και όλο το «παιχνίδι» πλέον παίζεται στο εάν  αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο οποιοδήποτε ελαφρυντικό που προβλέπεται στο άρθρο 84 ΠΚ.

Πρότερος σύννομος βίος - ωθήθηκε στην πράξη από μη ταπεινά αίτια - το ότι ωθήθηκε από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος - ότι έδειξε ειλικρινή μεταμέλεια  και ότι μετά τη πράξη συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα. Αυτό κατεβάζει τις ποινές τα μεν ισόβια σε κάθειρξη (10-15 χρόνια). Και την κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών ( όπως είναι εδώ)  από 2 έτη φυλάκιση έως 8 χρόνια κάθειρξη. Και από εκεί και πέρα είναι το θέμα της πραγματικής έκτισης της ποινής πόσα χρόνια θα καθίσει κανείς μέσα πραγματικά ανάλογα και τα μεροκάματα που θα κάνει στην φυλακή κλπ κλπ.

Εν προκειμένω και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που βλέπουν την δημοσιότητα δεν μπορώ να διανοηθώ να αναγνωρίσει το δικαστήριο οποιοδήποτε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο.

Λογικά λοιπόν η ποινή του θα είναι ισόβια.

Τώρα όπως είπαν και διάφοροι νομικοί κύκλοι το τι θα γίνει σε ένα εφετείο μετά από χρόνια όταν θα παίζει τότε άλλο καυτό θέμα στην επικαιρότητα και εάν τότε του αναγνωριστεί ελαφρυντικό είναι όντως ένα ζήτημα.

Εν προκειμένω έχουμε πολλούς πεθαμένους (τα μέλη των οικογενειών και το μικρό κοριτσάκι) οπότε η δίκη αυτή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα κατά την άποψη μου.
Κανονικά πρέπει να προβλέπεται  ποινή και γι αυτό. Για την «δολοφονία» των συγγενών των δικών του και της οικογένειας της θανούσης. Ήταν απλά μόλις 20 ετών…

Τέλος εκείνο το οποίο πρέπει να προσμετρηθεί   είναι και η ποινή που προβλέπεται για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου η οποία εν προκειμένω είναι κάθειρξη μέχρι δέκα έτη. Κοντά στη  αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Και όμως αυτή η συγκεκριμένη πράξη δεν δείχνει τα όρια της εγκληματικής φύσης του εν λόγω κατηγορουμένου;

Για ποιο ελαφρυντικό μπορείς σαν μιλήσεις;

Σε αναμονή λοιπόν της ανάκρισής και λοιπών ενεργειών…

Ο ποινικολόγος Δημήτρης Νεμέτης, ασχολείται με το ποινικό δίκαιο περισσότερα από 30 χρόνια

δολοφονίαέγκλημαΓλυκά Νερά