Απόψεις|18.01.2019 14:36

Η ψήφος εµπιστοσύνης

Πάνος Θεοδωρίδης

Χωρίς εκπλήξεις, αλλά µε απρόσµενη ένταση των τελευταίων ωρών. Ολοκληρώθηκε έτσι ένας νέος κώδικας συµπεριφοράς, ώστε να γίνει η κατάλληλη αποδοχή της Συµφωνίας των Πρεσπών, σε λίγες ηµέρες. Εξάλλου, χωρίς την ύπαρξη της Συµφωνίας, η ψήφος εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν θα παρουσίαζε τέτοια ένταση.

∆ιότι προκαλεί εντύπωση πώς η ελληνική Βουλή, ανάλλαγη από τον Σεπτέµβριο του 2015, εποχή κατά την οποία υπήρξαν αρκετές ψηφοφορίες που συγκέντρωναν διακοσαριές και άνω κοινοβουλευτικών ψήφων, έφτασε να χρειάζεται λεπτόλογες διερευνήσεις της τοποθέτησης του ενός και του άλλου βουλευτή.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ γνώριζαν εδώ και πολλούς µήνες πως η σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας ∆ηµοκρατίας, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ήταν αµετάθετη έννοια. Γνώριζαν επίσης πως «έβραζαν» µεθοδεύσεις και τεχνικές που θα ετοίµαζαν «την επόµενη µέρα», µε θύµατα τα µικρότερα κόµµατα του Κοινοβουλίου. Τα περισσότερα από τα ονόµατα που συναπάρτισαν την οµάδα των «έξι» που εντέλει συντάχθηκαν µε την κυβέρνηση τα κουβεντιάζαµε (µαζί µε άλλα, το οµολογώ) τουλάχιστον από τα µέσα του 2017.

Και εδώ καµία έκπληξη. Μεταξύ µας, τα δύο µεγάλα κόµµατα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα ∆ηµοκρατία, αλληλοκατηγορήθηκαν πως προκάλεσαν την πόλωση και την αναστάτωση. Μπορεί να τους συµφέρει, αλλά οι αυτουργοί της διαπάλης δεν ανήκαν σε αυτά τα κόµµατα. Απεναντίας, τα λεγόµενα «µικρά ενδιάµεσα κόµµατα» φέρουν ακέραια τουλάχιστον την εκτελεστική ευθύνη. Αυτά άφησαν να διαφανεί η διαθεσιµότητά τους έναντι µιας αλλαγής του πολιτικού τοπίου. Οσο πλησιάζαµε προς το προεκλογικό έτος, µερικοί εύκολοι στη χρήση όροι άρχισαν να µην πολυφοριούνται. Επειδή η «αποστασία», η «αυτοµόληση» και άλλα παρόµοια θυµίζουν µεν, αλλά δεν ανταποκρίνονται στα ιστορικά τους προηγούµενα. Να µην ξεχνάµε πως η πρόθεση και το ευχολόγιο δεν αποτελούν βεβαιώσεις πολιτικής συµπεριφοράς. Την ευθύνη την έχει ο αυτουργός, αυτός που δέχεται τη µετακίνηση και κανένας άλλος.

Τέλος πάντων, η εµπιστοσύνη επιβεβαιώθηκε. Πάµε τώρα στην άλλη φάση που έχει το όνοµα «Πρέσπα». ∆εν υπάρχουν άγνωστοι στην εξίσωση που αναµένεται να επιλυθεί.

ψήφος