Απόψεις|18.01.2019 20:02

Όταν το νόμιμο δεν είναι και ηθικό και η αξιοπρέπεια δεν πωλείται

Ανδρέας Παπαλουκάς

Πριν από έναν χρόνο ο Ντίνος Μαυροπάνος μεταγράφηκε στην Αρσεναλ. Για πολλούς η μεταγραφή αυτή αποτέλεσε έκπληξη για το γεγονός ότι οι «κανονιέρηδες» επένδυσαν σ΄ έναν ποδοσφαιριστή με λίγα χιλιόμετρα στα πόδια του, καθώς μέχρι τότε είχε αγωνιστεί ως βασικός με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα μόλις σε 15 αγώνες.

Προφανώς οι ιθύνοντες της Αρσεναλ διέκριναν στο πρόσωπο του 20χρονου – πέρυσι – φερέλπιδα ποδοσφαιριστή στοιχεία τα οποία μπορούσαν, με την κατάλληλη εκπαίδευση, να τον προωθήσουν στην πρώτη ομάδα του αγγλικού συλλόγου, γι΄ αυτό και έδωσαν στην τέως ομάδα του το εντυπωσιακό ποσόν των 2,1εκατ.€ προκειμένου να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Πριν εμφανιστεί η Αρσεναλ, τον Αρτινό - στην καταγωγή – Μαυροπάνο είχαν επιδιώξει να τον αποκτήσουν κι άλλες ομάδες. Οπως ο Ολυμπιακός, που είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2017 ένα βήμα από την απόκτησή του, με τα λεφτά που προσέφερε στον παίκτη να μη διαφέρουν από εκείνα που εισπράττει από τον λονδρέζικο σύλλογο. Αντιθέτως, ήταν πολύ περισσότερα τα χρήματα που έδωσε η Αρσεναλ στον ΠΑΣ Γιάννινα. Τούτο το αποδέχθηκε η οικογένεια Μαυροπάνου, καθώς ο πατέρας του ποδοσφαιριστή δεν ξεχνάει ότι είναι συγχωριανός του προέδρου της ηπειρωτικής ΠΑΕ, Γιώργου Χριστοβασίλη.

Τουναντίον, ξέχασε, ως λέγεται, το αφεντικό του ΠΑΣ Γιάννινα να ανταμείψει με οικονομικό δώρο - το οποίο είχε προσυμφωνηθεί μεταξύ Χριστοβασίλη και οικογένειας Μαυροπάνου - τον ατζέντη που είχε πάει τον παίκτη στην ομάδα της Ηπείρου. Ως ένα «ευχαριστώ» που τον πήγε τον Ιανουάριο του 2016 από την ομάδα Νέων του Απόλλωνα Αθηνών στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ενα δωράκι ύψους 20.000-30.000 ευρώ. Μπροστά στα 2,1εκατ.€ που θα εισπράξει η ΠΑΕ, τα 20.000-30.000€ τι είναι; Σταγόνα στον ωκεανό.

Ωστόσο, όπως θρυλείται, ο Γ. Χριστοβασίλης αρνείται να δώσει τώρα αυτά τα λεφτά, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνήσει να τα δώσει, όπως, βέβαια, δεν ξέρω αν έχει εξοφλήσει και τον παίκτη για μερικά bonus συμμετοχών που είχαν μπει στο συμβόλαιό του και τα οποία δεν ξεπερνούσαν τα 3.000€.

Βάσει νόμου και κανονισμών, ναι, δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ατζέντη που πήγε τον Μαυροπάνο στον ΠΑΣ Γιάννινα ποσοστό μεταγραφής, παρά μόνον στον μάνατζερ που βοήθησε ώστε να μεταγραφεί στην Αρσεναλ. Το νόμιμο, ωστόσο, δεν είναι και ηθικό. Και ο κάθε παράγοντας πρέπει να (μάθει να) τηρεί τον λόγο του, διότι η αξιοπρέπεια δεν πωλείται, συνεπώς ούτε και αγοράζεται. Οποιον «μάνατζερ» και να έχεις, όσα λεφτά και να διαθέτεις…

ΠΑΣ ΓιάννιναΑρσεναλατζέντηςΝτίνος Μαυροπάνος