Απόψεις|13.07.2021 13:58

Κορονοϊός: Η ομίχλη των επιστημόνων, η αγωνία των πολιτών και το υπερβολικό σχόλιο του Πρετεντέρη

Νίκος Τζιανίδης

Έχετε οδηγήσει υπό πυκνή ομίχλη σε δρόμο που ήδη γνωρίζετε; Έ, όσες φορές κι αν τον έχετε διασχίσει, η ομίχλη είναι που τον κάνει άγνωστο, επικίνδυνο κι αβέβαιο. Έτσι και η ιστορία με την πανδημία. Οι επιστήμονες γνωρίζουν τις στροφές, τις ευθείες, τις ανηφοριές της διαδρομής τους, αναζητώντας έναν κορονοϊό, αλλά το θολό τοπίο της Covid-19 τους αποπροσανατολίζει… Κι έτσι, ακολουθώντας κι αναζητώντας κι εσύ τον προορισμό, ακούς πολλά - αντικρουόμενα πολλές φορές - βλέπεις λιγότερα και μαθαίνεις ακόμα πιο λίγα (από τα αληθή…). Κι ένας συνετός κι έμπειρος ταξιδιώτης στην καταιγίδα του κορονοϊού, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ρωτάει, δίχως να περιμένει σαφή απάντηση τεκμηριωμένη, δυστυχώς.

Τι γίνεται με τα εμβόλια; Είναι αποτελεσματικά; Είναι ασφαλή; Μας προστατεύουν;

Στο Ισραήλ που μας είπαν ότι όλοι εμβολιάστηκαν τι συμβαίνει; Τρέχουν πάλι; Μήπως κάποιοι δεν είχαν εμβολιαστεί;

Στην Αυστραλία δεν τον είχαν «νικήσει» τον κορονοϊό με τα αυστηρά μέτρα και των πολιτών την υπακοή; Τώρα;

Τι δείχνουν οι μεταλλάξεις; Επιστήμονας – γιατρός απεφάνθη ότι η τελευταία μετάλλαξη «Λάμδα» αποδεικνύει ότι ο ιός ήταν εργαστηριακό κατασκεύασμα. Αληθεύει;

Πού πάμε; Ο Μητσοτάκης τι θα μας πει στο επόμενο διάγγελμά του; Ότι πριν απαγορευόταν να καθόμαστε στα μπαρ και στις καφετέριες και τώρα απαγορεύεται να μην καθόμαστε; Θα διακόψει τις διακοπές του το Δεκαπενταύγουστο για να μας εξαγγείλει τι πάλι; Και; Θα τον ακούσει κανείς; Ούτε σε περίοδο πολέμου τόσα διαγγέλματα. Μήπως έχουμε πόλεμο;

Οι συνωμοσιολόγοι βομβαρδίζουν (κατά τη γνώμη των συνετών) με ανοησίες. Οι «αρνητές» των εμβολίων προτάσσουν (και) επιχειρήματά, που σε βυθίζουν σε σκέψεις… «Όχι δεν έχουν δίκιο», λες και εμβολιάζεσαι. Και δεν άκουσα κάποιον από το ευρύ περιβάλλον μου να μην σπεύσει μεν, με το στομάχι σφιγμένο δε, να εμβολιαστεί.

Η τρομολαγνεία κυριαρχεί. Χάσαμε το χαμόγελό μας… Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν… Κι όχι τίποτα, μας ενοχλεί όταν γελάνε οι άλλοι. «Κορονοπάρτι» ονομάζουμε και αποκηρύσσουμε με βδελυγμία όποια νεανική έκρηξη χαράς και ευτυχίας. «Κορονοπάρτι» στη Μύκονο. Γιατί πήγαν στη Μύκονο, να κλάψουν; Και τι σημαίνει κορονοπάρτι; Γιατί δεν λέμε και κορονομετρό ή κορονοτρόλεϊ; Ή κορονοεργοστάσιο; Μας ενοχλεί η χαρά; «Ο μοναχός ο άνθρωπος, όταν γλεντούν οι άλλοι, ντρέπεται που ‘ναι μοναχός και στη χαρά φαλτσάρει»; Ετσι;

Και οι «αρνητές», οι πτωχοί τω πνεύματι, οι ενημερωμένοι μοναχά από τους «φίλους» των «φίλων» του διαδικτυακού καφενείου; Αυτοί είναι για κλάματα! Άλλο να λες «φοβάμαι, δεν κάνω το εμβόλιο» κι άλλο να κομπάζεις: «Κάντε το, να δείτε τι θα πάθετε»… Ελεεινές απόψεις και επικίνδυνες! Και πάμε στους αρμόδιους, τους μορφωμένους…

Οι επιστήμονες, όταν έκλεισε η Γουχάν τον Δεκέμβριο του ’19 τι μας είπαν, θυμάστε; «Δεν τρέχει τίποτα», μας είπαν και λοιδορούσαν το καθεστώς της Κίνας. Πόσες φορές από τότε που ξέσπασε η πανδημία μας έχουν εξαγγείλει ότι «μπήκαμε στην ευθεία»; Πόσα χιλιόμετρα είναι αυτή η ευθεία; Πόσες φορές είπαν «άσπρο» που σ’ ένα βράδυ έγινε «μαύρο»; Γι’ αυτό σου λέω: Ρώτα μόνο, μην περιμένεις απάντηση… Μας είπαν ότι μετά το Πάσχα με τις υπερβολές που έγιναν θα είχαμε εκτόξευση κρουσμάτων, κάτι που δεν έγινε. Τώρα προβλέπουν «6000 κρούσματα τον Αύγουστο». Μην μας τρομάζετε άλλο. Αρκετά, η άγνοιά σας μας τρομάζει περισσότερο!  

Και οι γραφιάδες, οι ταγοί που καθοδηγούν τους χαμένους στην ομίχλη πολίτες;

Διαβάζω ένα άρθρο του εμβριθούς αρθρογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στα «ΝΕΑ», που παρομοιάζει τους «αρνητές» των εμβολιασμών με τους, ας τους πούμε φιλοναζί, παραθέτοντας την (μη διαπραγματεύσιμη θέση) της καθηγήτριας του, Μαρλίς Στάινερ, όταν κάποιος φοιτητής, τής πρότεινε ότι πρέπει να ακουστεί και η «άλλη άποψη» για το χιτλερικό καθεστώς: «Τι εννοείτε κύριε, του είπε, πώς όταν συζητήσουμε για το Ολοκάυτωμα, πρέπει να έχουμε και εκπροσώπους των SS;»!

Ορθό, ορθότατο κύριε Πρετεντέρη, όμως για τους Ναζί, το Ολοκαύτωμα και τις θηριωδίες των οπαδών του Χίτλερ έχει εκδώσει την ετυμηγορία της η Ιστορία και τους έχει καταδικάσει το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων στη Γη. Για τα εμβόλια του κορονοϊού και τις (στα τυφλά) αγωνιώδεις προσπάθειες και αναζητήσεις των επιστημόνων μπορείτε να διατυπώσετε εσείς με επισημότητα μια γνώμη ως ειδικός ή αρμόδιος τώρα; Αν «ναι», μάλλον είστε κι εσείς επικίνδυνος όπως οι «αρνητές»… Κι επειδή σας αρέσουν τα γνωμικά των Ρωμαίων: Timendi causa est nescire (Η αιτία του φόβου είναι η άγνοια). Κι από άγνοια κι από φόβο, περίσσεμα! 

Ας υποβάλλουμε τις ερωτήσεις μας, λοιπόν, περιμένοντας το επόμενο διάγγελμα, που σίγουρα δεν θα μας δώσει απαντήσεις. Κι ας απαντέχουμε καρτερικά στην όχθη· αν ζούμε, είναι σίγουρο πως θα δούμε και τον κορονοϊό και όλους εκείνους που επένδυσαν σ’ αυτόν να τους παρασέρνει το ποτάμι της Ιστορίας στους καταρράκτες της λήθης. Αυτά!

μέτρα κορονοϊόςΚορονοϊόςομίχληεμβόλιο κορονοϊός