Απόψεις|14.07.2021 19:16

Ταραχές στην Κούβα: Η κυβέρνηση να απευθυνθεί με έμπνευση, ενότητα και ισονομία στον λαό

Στέλιος Μπρατσόλης

Με την «ματιά» όλης της τριαντάχρονης «Κουβανικής εμπειρίας μου» καταθέτω, χωρίς καμία απολυτότητα , την άποψη μου για τα συμβαίνοντα στα τελευταία 24 ώρα στην Ιστορική Κούβα…

  1. Τη στιγμή  που οι δισεκατομμυριούχοι Μπέζος, Μπράνσον και λοιποί σχεδιάζουν τα διαστημικά ταξίδια τους (και καλά κάνουν οι άνθρωποι) η Κούβα του συνολικού ΑΕΠ των σχεδόν  120 δισ. δολαρίων που δεν λύγισε 62 χρόνια από το συνεχιζόμενο/αδικαιολόγητο διεθνές εμπάργκο και που παρά τη διεθνή omerta ‘απομόνωση’ της, εξακολουθεί γενναία να συμβάλλει επιστημονικά, ιατρικά, ανθρωπιστικά - ακόμη και μέσα στην περίοδο της πανδημίας, σήμερα βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση.
  2. Είναι αλήθεια ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και στα προϊόντα πρώτης  ανάγκης είναι μεγάλες, οι διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας, ταλαιπωρούσαν και ταλαιπωρούν την καθημερινότητα της ζωής στην Κούβα. Οι ελλείψεις φέρνουν ακρίβεια, οι μισθοί ελάχιστοι και καθηλωμένοι, ο τουρισμός χτυπήθηκε απ’ την πανδημία και όλα αυτά μαζί -  με την αύξηση κρουσμάτων covid - έφεραν την αυθόρμητη διαμαρτυρία των πολιτών - που κουράστηκαν …- και διαφωνώντας με τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανελ - δεν «παρασύρθηκαν»  σε διαδηλώσεις, αλλά ωθήθηκαν σε αυτές από πραγματικά αίτια.
  3. «Cuba is Diamant en brutο»: Η Κούβα είναι ένα διαμάντι στη «σκόνη» είναι ένας ιδιωματισμός που λένε συνοπτικά οι Κουβανοί και  αποδίδει το τι εξακολουθεί να είναι το 2021 η Κούβα. Κατά την άποψη μου - αν η Κουβανική Κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στροφή, δε δει «μακριά» και δεν εξαντλήσει κάθε της δυνατότητα να ικανοποιήσει εφ’ όλης την καθημερινότητα της ζωής των Πολιτών της, θα ρίξει λάδι στο μύλο όλων όσων διεθνώς εποφθαλμιούν να πάρουν στα χέρια τους ..«το σκονισμένο διαμάντι της Κούβας», να την καταλύσουν και να τη μετατρέψουν σε υποχείριο κέρδους και προτεκτοράτο των όποιων γεωπολιτικών συμφερόντων τους.
  4. Σε αυτή τη σύνθετη παρτίδα πολιτικού /κοινωνικού σκακιού που προέκυψε, η κουβανική κυβέρνηση έχει μόνο μια κίνηση. Την κίνηση, να αναγνωρίσει  χωρίς μισόλογα τη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα, να απευθυνθεί  με Έμπνευση, Ενότητα και Ισονομία στον Κουβανικό Λαό - χωρίς καμία  βίαιη συμπεριφορά - και με θάρρος να του ζητήσει συγνώμη για τις όποιες ανεπάρκειες  και  ελλείψεις που τον ταλαιπώρησαν και τον κούρασαν - αναλαμβάνοντας γενναία και τις δικές της ευθύνες, ανεξάρτητα από τις πραγματικές επιπτώσεις του απαράδεκτου  διεθνούς εμπάργκο που στοχεύει στον στραγγαλισμό της Κούβας. Μόνο με τέτοια τακτική , μπορεί η Κουβανική Κυβέρνηση να ξεπεράσει την Κρίση και να κερδίσει τους Πολίτες της  και την αλληλεγγύη της παγκόσμιας Προοδευτικής κοινής γνώμης, που τώρα περισσότερο από πριν την χρειάζεται.Αν δεν το κάνει και προσπαθήσει να βάλει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» θα βρεθεί προ αδιεξόδων και μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις…
  5. «Η ζωή θα δείξει», έλεγε ένας Έλληνας Ιστορικός Ηγέτης. Και όντως η ζωή έχει δείξει ότι η Κούβα ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι «σκληρό καρύδι» που δεν τα παρατάει γιατί έχει «προπονηθεί» 60 χρόνια τώρα να βουτάει σαν ακροβάτης στο κενό «χωρίς δίκτυ ασφαλείας» και  με την αύρα του «θα νικήσω» να στέκεται όρθια και να επιβιώνει. Εκτίμησή μου είναι ότι και σε αυτή την καμπή η Κούβα θα τα ξανακαταφέρει .και θα ξαναεκπλήξει όλους όσους προβλέπουν και επιζητούν  την πτώση της. Μέσα σε όλη την  παγκόσμια αλληλεξαρτωμένη οικονομική ομοιομορφία του 2021 και με το βάρος, της απρόβλεπτης ακόμη πανδημίας και των «πολύπτυχων ανταγωνιστικών παιχνιδιών» που παγκόσμια παίζονται, η  Κούβα μαζί με όλες τις δυσκολίες και τις ταλαιπωρίες της , συνεχίζει να παίζει «κρυφτό» και εξακολουθεί να χορεύει μπροστά στους λύκους που σχεδιάζουν μεθοδικά ..να την κατασπαράξουν.

«Νo Pasaran» έλεγε ο Fidel, Venceremos Cuba λέμε όλοι εμείς οι άνθρωποι της προόδου, της προσπάθειας , της αλληλεγγύης, της δικαιοκρατίας και συντασσόμαστε με τον Πρόεδρο του Μεξικού Αντρες Μανουελ Λόπες , που θαρραλέα δήλωσε: «Η Αλήθεια είναι ότι αν θέλει κάποιος να βοηθήσει σήμερα την Κούβα , είναι να αποκλείσει κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά της, να σταματήσει τώρα τον αποκλεισμό της, όπως ζητά μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της γης και να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, όπως προτίθεται να κάνει το Μεξικό».

Κούβα