Απόψεις|19.01.2019 15:28

Λεφτά για «πέταγµα» ή για «πέταµα»

Χρήστος Ιερείδης

Kάποιες δαπάνες της χώρας µπορούµε να συµφωνήσουµε ότι είναι επενδύσεις, επειδή πραγµατοποιούνται για συγκεκριµένο σκοπό και λόγο. Αρα αιτιολογηµένες.

Ας πούµε,βλέπεις ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. στον δρόµο να κινείται µε µεγάλη ταχύτητα, έχει τους φάρους του αναµµένους, τη σειρήνα ενεργοποιηµένη, και σκέφτεσαι «κάτι έχει συµβεί για να πηγαίνει έτσι σαν βολίδα». Είτε επειδή έλαβε σήµα για καταδίωξη είτε επειδή σπεύδει προς βοήθεια διότι µπορεί να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή. ∆εν πάει ο νους σου ότι στα καλά καθούµενα του τη «σβούριξε» του αστυνοµικού και το «σανίδωσε» ή κάποιος πιο πάνω από εκείνον του είπε «τρέχα σαν σίφουνας», για να µην κρυώσουν τα σουβλάκια.

Στην πρώτη περίπτωση το λειτουργικό κόστος κατανοούµε ότι, αν και υψηλό, αξιολογείται ως δικαιολογηµένο. Η δεύτερη περίπτωση µοιάζει ακραία. Αν όµως είχε πέσει στην αντίληψή µας ένα τέτοιο περιστατικό, µάλλον θα το κατακρίναµε (ίσως θα το καταγγέλλαµε) και θα συµφωνούσαµε ότι όταν κάποιες µονάδες της ΕΛ.ΑΣ. (ή όποιου άλλου από τα Σώµατα Ασφαλείας) έχουν ακινητοποιηθεί επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο κονδύλι για συντήρηση, η αλόγιστη χρήση µιας µηχανοκίνητης µονάδας αποτελεί πρόκληση γενικώς. Με δυο λέξεις «πεταµένα λεφτά».

Μια έξοδος ζεύγους αεροσκαφών της Πολεµικής Αεροπορίας για αναχαίτιση πάνω από το Αιγαίο κοστίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ενα «πάνω-κάτω» αεροσκάφους κοστίζει και µάλιστα πολύ. Το πόσο ακριβώς, υπάρχουν ειδικοί να το πουν. Αν ένα ζεύγος µαχητικών «σηκώνεται» για αναχαίτιση, το κόστος, η δαπάνη, είναι επένδυση. Σωστά; Με µία έννοια είναι λεφτά για «πέταγµα». Ποιος θα διαµαρτυρηθεί;

Στα µέσα της εβδοµάδας στο τυπικό για τη διαδοχή του ΥΠΕΘΑ δύο Mirage πέταξαν πάνω από τον αττικό ουρανό, αποδίδοντας τιµές, κατά µία εκδοχή για τον απερχόµενο υπουργό, κατά µία άλλη για τον Α/ ΓΕΕΘΑ, που υπουργοποιήθηκε. Μια απόφαση που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσειςκαι ερώτηση στον αρµόδιο υπουργό κυρίως διότι συνδέθηκε µε τον αρχηγό των ΑΝΕΛ που την επίµαχη ηµέρα επέλεξε µε τελετουργικό τρόπο να αφήσει τον υπουργικό θώκο.

Η γενική αίσθηση είναι πως επρόκειτο για µια εναέρια φιέστα που ενίσχυσε το µελοδραµατικό στοιχείο στον τρόπο που επέλεξε να αποχωρήσει ο πολιτικός.

Αν έγινε για τον λόγο αυτό, η πτήση των µαχητικών ήταν λεφτά για «πέταµα» 

MirageΕλληνική Αστυνομία