Απόψεις|22.07.2021 16:15

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου που γνωρίσαμε: Γιατί δημιουργεί προσδοκίες στον ΠΑΟΚ

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Αναμφίβολα το κύριο θέμα του καλοκαιριού στο ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί η επιστροφή Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ. Οι περισσότεροι οπαδοί τον λατρεύουν και ελπίζουν σε νέους θριάμβους.

Γιατί όμως ο Λουτσέσκου είναι ένας τόσο επιτυχημένος προπονητής; Μια ανάλυση κάποιων δεδομένων θα δώσει εξηγήσεις και θα μας απομακρύνει από καταστάσεις προσωπολατρίας που δημιουργούνται από τα συναισθήματα.

Προσωπικότητα, αξία

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου είναι ένας πολύ μορφωμένος και πραγματικά καλλιεργημένος άνθρωπος. Μια μεγάλη προσωπικότητα. Από τους ελάχιστους στο χώρο που σπούδασαν και έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο εκτός αθλητισμού (οικονομικό). Προφανώς είναι και πολύ έξυπνος, αλλά στο πρώτο στοιχείο θα έδινα τη μεγαλύτερη σημασία, καθώς είναι δυσεύρετο στο χώρο.

Έχει πολύ καλές γνώσεις και αρχές πάνω στο ποδόσφαιρο και την προπονητική από τη δική του προσπάθεια αλλά και λόγω του πατέρα του. Είναι ας, πούμε σαν ένας μηχανικός ο οποίος είχε πατέρα μαθηματικό, το φροντιστήριο δηλαδή μέσα στο σπίτι, από παιδί.

Ψυχολογία

Το κύριο χαρακτηριστικό του ως προπονητή είναι η ψυχολογία, τα αποδυτήρια, ο χειρισμός δύσκολων παικτών και κρίσεων και η δημιουργία ομάδας-οικογένειας, με παίκτες μαχητές που παλεύουν, όπως δηλώνουν, και γι’ αυτόν. Αυτό όμως δεν είναι άσχετο από τη μόρφωση, τις σπουδές και την κουλτούρα του καθώς απαιτεί πολλές γνώσεις, συνεχές διάβασμα, αντίληψη των επιστημών για να αξιοποιεί  πρακτικές από επιστήμες όπως το management, η κοινωνιολογία και η ψυχολογία.

Δουλεύει εξαιρετικά την ψυχολογική τόνωση των παικτών του και τα mind games πριν από τους δύσκολους αγώνες. Πάντα λέει μια φράση η οποία θα προκαλέσει πίεση στους αντιπάλους.

Πνεύμα νίκης, μαχητικότητα, αυτοπεποίθηση

Ο Λουτσέσκου είναι ένας μεγάλος νικητής και υποστηρίζει παθιασμένα τη δουλειά του (όπως έκανε στον ΠΑΟΚ με το κλεμμένο πρωτάθλημα), την ομάδα και τους παίκτες του (όπως έκανε στην Ξάνθη και σε αγώνες με τον ΠΑΟΚ, αιτία για την οποία ορισμένοι οπαδοί του δικεφάλου δεν τον ήθελαν στην αρχή). Όλα ατά δίνουν στους παίκτες μια σιγουριά επιτυχίας. Διαλέγει (όταν τον αφήνουν) μόνο παίκτες νικητές και μαχητές.

Προπόνηση

Ο Λουτσέσκου δίνει σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, στην οργάνωση της προπόνησης, στην προετοιμασία της ομάδας, στα πάντα, γι’ αυτό και έχει ομάδα οκτώ βοηθών, ο καθένας από τους οποίους είναι επιφορτισμένος με διαφορετικά καθήκοντα. Τα πάντα διέπονται από απόλυτο ορθολογισμό.

Βελτιώνει με την προπόνησή του παίκτες ανεξάρτητα από την ηλικία τους, βάζοντας τα γυαλιά σε όσους υποστηρίζουν ότι οι παίκτες δεν βελτιώνονται από ένα ηλικιακό σημείο και μετά. Με την τακτική και την καθοδήγησή του οι ομάδες του παίζουν παραπάνω από τις δυνατότητές τους. Για να το πούμε πιο απλά, αν δώσεις στον Λουτσέσκου υλικό αξίας 3 θα το κάνει 4 και ως ομάδα θα παίξει για 5. Με την έννοια αυτή είναι κρίμα να μην επενδύει η ομάδα του στο να του δώσει το καλύτερο δυνατό υλικό. Όταν του δώσεις 3 και βγάζει στο γήπεδο 5 γιατί να μην του δώσεις 6 για να σου βγάλει 8, για να το πούμε και πάλι απλοϊκά.

Τακτική

Η τακτική συμπεριφορά των παικτών του είναι πάντοτε άψογη. Χρησιμοποιεί τέλεια τις βασικές αρχές της στρατηγικής και της τακτικής του πολέμου όπως η παραπλάνηση του αντιπάλου, η επιμελητεία και οι εφεδρείες.

Φυσικά διδάσκει και χρησιμοποιεί σωστά στους αγώνες τις κλασικές ποδοσφαιρικές τακτικές, τις κατάλληλες όμως για τους αντικειμενικούς στόχους της ομάδας του με βάση τις φιλοδοξίες και τις δυνατότητες, όπως στον ΠΑΟΚ, το χτίσιμο των επιθέσεων, η κατοχή, η υπομονή και το Passing Game, το Gegen Pressing, στην απώλεια της μπάλας κ.α. η σωστή κάλυψη των χώρων στην Ξάνθη.

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες

Όλοι οι προπονητές μιλούν για τα στημένα και τη σημασία τους αλλά το ζήτημα είναι ποιος το κάνει σωστά και πόσα γκολ παίρνει. Με ειδικό βοηθό ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έδινα πάντα μάθημα αξιοποίησης των στημένων με ευφάνταστες κομπίνες- ‘ζωγραφιές’.

Χρησιμοποιεί στοιχεία από άλλα σπόρ όπως τα σκριν από το μπάσκετ, μέσα στην περιοχή για την απελευθέρωση παικτών.

Όλα αυτά και όχι μόνον τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις από την προηγούμενη θητεία και τις επιτυχίες είναι που δημιουργούν τις μεγάλες προσδοκίες στον ΠΑΟΚ. Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Όλες οι ειδήσεις

Φολέγανδρος – Έκθεση ιατροδικαστή: Ο 30χρονος χτύπησε τη Γαρυφαλλιά και την έριξε στο νερό

Μετάλλαξη Δέλτα – Αρκουμανέας: Τρομακτικός ο ρυθμός μετάδοσης – Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα

Freedom Pass: Αλαλούμ στα ΚΕΠ για τα voucher 150 ευρώ σε νέους – Τι απαντά ο Γεωργαντάς

Διαδικτυακή εκπομπή του ethnos.gr: «Οι εξαγγελίες Ερντογάν και η επόμενη μέρα σε Κυπριακό και ελληνοτουρκικά»

Ραζβάν ΛουτσέσκουΠΑΟΚ