Απόψεις|20.01.2019 16:06

Όχι στον διχασµό

Έθνος Γνώμη

Το μεγάλο αφιέρωμα που δηµοσιεύει σήµερα το «Εθνος της Κυριακής» σχετικά µε την ιστορία της Μακεδονίας είναι µια συµβολή στην κατανόηση της ιστορικής διάστασης του ζητήµατος που κυριαρχεί το τελευταίο διάστηµα στη χώρα µας λόγω της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Όπως είναι γνωστό, µέσα στην εβδοµάδα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Συµφωνίας – και αυτό που προέχει είναι η ενηµέρωση των πολιτών. Το «Εθνος της Κυριακής» δηµοσιεύει σήµερα µία σειρά άρθρων που φωτίζουν το θέµα µε αντικειµενικότητα.

Εν όψει και του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στο Σύνταγµα, είναι προφανές ότι πρώτον, η διαµαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωµα κάθε πολίτη και δεύτερον, πρέπει να αποφευχθεί ο διχασµός της ελληνικής κοινωνίας λόγω του ονοµατολογικού των Σκοπίων.

Το «Έθνος της Κυριακής» πιστεύει ότι η γνώση είναι η αναγκαία συνθήκη για την αποφυγή του διχασµού: ουδείς µπορεί να εξαναγκάσει τον οποιονδήποτε να ταχθεί υπέρ ή κατά της Συµφωνίας – άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούµενο για την ελληνική κοινωνία, όπου ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του. Το ζητούµενο είναι µέσω της ενηµέρωσης να διαµορφωθεί µια ατµόσφαιρα τέτοια που να επιτρέπει την ανταλλαγή επιχειρηµάτων, χωρίς διχαστικές κραυγές που βλάπτουν σε κάθε περίπτωση τα συµφέροντα της χώρας.

Είναι ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι, όπως δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις, το ονοµατολογικό των Σκοπίων δεν περιλαµβάνεται στους σηµαντικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν. Αυτό σηµαίνει πρακτικά ότι τα κόµµατα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το θελήσουν, να συζητήσουν ουσιαστικά τα υπέρ και τα κατά της Συµφωνίας και να καταλήξουν σε νηφάλιες προσεγγίσεις εν όψει των δύο ψηφοφοριών που απαιτούνται, τόσο για την κύρωση της συνθήκης όσο και για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Συμφωνία των Πρεσπών