Απόψεις|26.08.2021 15:40

Ταλιμπάν: Όποιος ελεύθερα συλλογάται, διώκεται!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Πόσο ευγνώμονες θα πρέπει να είμαστε που δυνάμεθα, σε κόσμια πλαίσια και σεβόμενοι τους συμπολίτες μας, να εκφραστούμε ελεύθερα. Να καταθέσουμε την προσωπική μας οπτική επί παντός θέματος.

Να διαφωνήσουμε με κατεστημένες απόψεις και να υποστηρίξουμε, με λογικά επιχειρήματα, αυτό που μας υποβάλλει η συνείδησή μας.
Η αξία της ελευθερίας της έκφρασης είναι ανεκτίμητη και εκτιμώ πως το συνειδητοποιούμε, όταν σε κάποια άλλη γωνιά της Γης, εγκαθίσταται πλέον, η απόλυτη δικτατορία, η φίμωση της ανεξάρτητης γνώμης. 

Το καθεστώς των Ταλιμπάν (Ελληνιστί, οι Σπουδαστές), αντιπροσωπεύει την ακραία αντίθεση όλων όσων πρεσβεύουν οι Αρχές του Διαφωτισμού. Οι Αρχές που διέπουν την καθημερινότητά μας, τις αξίες μας, τα όνειρά μας στον Δυτικό Κόσμο τους τελευταίους δυο αιώνες περίπου.

Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι και στο απώτερο παρελθόν, σημειώνονταν εναλλαγές μεταξύ φιλελευθέρων καθεστώτων, όπου η Γνώση, η Ελευθερία και ο Άνθρωπος ήταν στο επίκεντρο και στα –κυρίως Θεοκρατικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, όπου βασίλευαν η απόλυτη απαξίωση της ελεύθερης έκφρασης και η βάρβαρη καταδίωξη της όποιας αντίθετης άποψης.

Όπως λοιπόν το εκκρεμές ταλαντεύεται μεταξύ των δύο άκρων, με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι η Ανθρωπότητα δύναται να γκρεμίσει την Ανοικτή Κοινωνία που διαμορφώνεται σε σημαντικό αριθμό κρατών. 

Το ερώτημα είναι αν ο σκοταδισμός θα παραμείνει εντός των συνόρων του πολύπαθου Αφγανιστάν, ή θα διαρρεύσει προς τις γειτνιάζουσες χώρες. Αν θα υπερνικήσει η Λογική ή ο βιασμός της Ελεύθερης βούλησης.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί ο αγώνας αυτός. Η έκβασή του όμως, θα εξαρτηθεί από τους θεματοφύλακες των αξιών του Διαφωτισμού και κατά πόσο θα αποφύγουν την σταδιακή ολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό. 

Η εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών καθεστώτων όπως η ΕΣΣΔ, η Ναζιστική Γερμανία, οι Φασιστικές κυβερνήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και αλλού, στην καρδιά της γενέτειρας του Διαφωτισμού μεταξύ 1917- 1989, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη πως το ολίσθημα προς το Σκότος δεν έχει παρέλθει.

«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά!»

Και είναι χρέος μας να υποστηρίζουμε την Κοινωνία που το επιτρέπει.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Φλερτάρουν με το τοπικό lockdown 11 περιοχές

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και χαλάζι

Πανελλήνιες 2021: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Υelena Popovic για Μan of God: «Ο Άρης Σερβετάλης θα μπορούσε να είναι ένας Άγιος»

Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε στο κρατητήριο ο Γεωργιανός που δολοφόνησε την 56χρονη σύντροφό του

ΤαλιμπάνΑφγανιστάν