Απόψεις|05.04.2019 22:45

Οι Σειρήνες του πολιτικού κουτσοµπολιού

Έθνος Γνώμη

Όσα συµβαίνουν το τελευταίο διάστηµα στην πολιτική µας σκηνή, µε βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται και να αναζητούν στέγη σε άλλα κόµµατα, είτε της συµπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, δεν είναι πρωτοφανή.

Όπως είναι γνωστό, η εποχή των µνηµονίων σηµαδεύτηκε από µια κοσµογονία πολιτική: ειδικά στις εκλογές του 2012 τα κατεστηµένα κόµµατα κατακερµατίστηκαν και νέες δυνάµεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, έσπευσαν να καλύψουν το κενό.

Τώρα η Συµφωνία των Πρεσπών διαµορφώνει ανάλογες καταστάσεις – και η κύρωσή της στη Βουλή ασφαλώς θα είναι η αφετηρία για ανακατατάξεις. Τις τελευταίες ηµέρες ακούγονται διάφορα για συναλλαγές, για υποσχέσεις και για διαπραγµάτευση κάτω από το τραπέζι, µε µήλον της Εριδος τους ανεξαρτητοποιούµενους βουλευτές. Και µάλιστα σε µια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου οι πάντες είναι έτοιµοι να πιστέψουν τα πάντα για τον διπλανό τους…

Η πολιτική ζωή έχει υποφέρει από τις θεωρίες συνωµοσίας και τις αναπόδεικτες καταγγελίες για βουλευτές που παίρνουν τον δικό τους δρόµο. Και είναι φανερό ότι, αν και τώρα πέσουµε στην παγίδα της εικασίας σχετικά µε τις βλέψεις του ενός ή του άλλου, τίποτα καλό δεν θα προκύψει για τη σχέση των πολιτών µε την πολιτική.

Μόνον ο χρόνος θα δείξει αν οι συγκεκριµένοι κινήθηκαν µε αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια ή αν, όντως, υπήρξε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Μέχρι τότε ας αντισταθούµε στις Σειρήνες του πολιτικού κουτσοµπολιού.

Συμφωνία των Πρεσπών