Απόψεις|22.01.2019 12:10

Σαν να µην κύλησε ο χρόνος

Πάνος Θεοδωρίδης

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγµα έδειξε πως δεν άλλαξαν πολλά στην οργανωµένη αντίδραση στη Συµφωνία, παρόλο που αρχές του 2018 δεν υπήρχε γραµµένη πουθενά. Πάντως, η προεκλογική χρονιά έδειξε τα δόντια της: τα ενδιάµεσα των δύο αντιπάλων κόµµατα τώρα πια δείχνουν σηµεία αποσύνθεσης.

Μήτε κι αυτό είναι παράλογο, αφού οι διαφορές των δύο «µεγάλων» µπορεί να φαντάζουν χαώδεις, αλλά διατηρείται η πεποίθηση ότι µια νέα κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να καταφέρει µεγάλες ανατροπές στη µεταµνηµονιακή σχέση µε την Ευρώπη, ενώ παραµένουν δεµένοι µε τον αµερικανικό παράγοντα εξίσου, παρόλο που ο αποχωρήσας Πάνος Καµµένος διεκδικεί, ονοµαστικά τουλάχιστον, την «ιδιοκτησία» αυτής της σχέσης.

Ένα και µόνο ζήτηµα εξελίσσεται, όλο και πιο δραστικά: η διεκδίκηση από τον ΣΥΡΙΖΑ µιας άλωσης του Κέντρου και των κοµµάτων που υποτίθεται πως εκφράζει. Σε σπερµατική κατάσταση είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται από το 2017, όλο και πιο έντονα έκτοτε. Και τουλάχιστον δύο κόµµατα, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάµι, αποδείχτηκε πως ήταν ανέτοιµα να αντισταθούν στο πρόδηλο κυβερνητικό ενδιαφέρον.

Ένα είδος συνοµοσπονδίας κοµµάτων ήταν το πρώτο, ενώ στο δεύτερο ίσχυε η σχετική αυτονοµία των προσώπων. Στις πάντοτε επίφοβες ως προς την εγκυρότητά τους δηµοσκοπήσεις, µερικά πορίσµατα βγαίνουν από τις δευτερεύουσες ερωτήσεις. Για παράδειγµα, οι ερωτώµενοι πότε βλέπουν ή ποθούν εκλογές, «το τέλος της τετραετίας» κοντεύει να αγγίξει το 30%. Είτε πρόκειται για κυβερνητικούς ψηφοφόρους είτε, ένα µικρότερο ποσοστό, οπαδούς κεντρώων κοµµάτων που προσδοκούν ότι ο χρόνος θα βελτιώσει τις επιδόσεις τους.

Προσωρινό συµπέρασµα: βρισκόµαστε στο µέσον µιας από καιρό οργανωµένης εκστρατείας η οποία δεν έχει υποστεί µεταβολή είτε τακτική είτε στρατηγική. Βέβαια, έχει αυξηθεί πολύ η ανησυχία σε επίδικους χώρους, καθώς γίνονται πραγµατικότητα οι φόβοι τους. Αλλά η βάση δεδοµένων παραµένει σταθερή και ακύµαντη. Και καθώς, ούτως ή άλλως, περιµένουµε πληθώρα καλπών µετά το Πάσχα, δεν αναµένεται κάποια µείωση της έντασης. Μόνος νέος παράγοντας: µερικά βαλκανικά κράτη που πήραν είδηση τα γεγονότα και σχολιάζουν

συλλαλητήριοσυλλαλητήριο για τη Μακεδονία