Απόψεις|22.01.2019 12:34

Είναι δυνατόν να γίνει δηµοψήφισµα για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να γίνει δηµοψήφισµα επί της Συνθήκης των Πρεσπών, αλλά µε µία προϋπόθεση: να ψηφίσουν σε αυτό µόνο όσοι περάσουν απ ό αυστηρές εξετάσεις πάνω στο κείµενο της Συµφωνίας και στα όσα προηγήθηκαν.

Τις εξετάσεις µπορεί να τις διενεργήσει το ΑΣΕΠ ή ο µηχανισµός των Πανελλαδικών ή και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αν κρίνω από τον αριθµό των τραυµατιών αστυνοµικών, είναι όµως απαραίτητες. Τα άγια εικονίσµατα, οι µαίανδροι, οι σταυροί και οι ήλιοι της Βεργίνας που είδα στην πλατεία Συντάγµατος, µαζί µε την πεποίθηση πολλών εκ των συµµετεχόντων ότι «δεν πουλάνε τη Μακεδονία», θαρρείς και πρόκειται για ζαρζαβατικό, πείθουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Βορειοελλαδιτών οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν µε τα πούλµαν για να κατέβουν στην πλατεία Συντάγµατος και να δοκιµάσουν τη γεύση των χηµικών δεν έχει αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται.

Ασφαλώς είναι χρήσιµη η διανοµή του κειµένου στο κοινό µέσω του Τύπου, αλλά δεν ξέρω πόσοι Ελληνες είναι σε θέση να διαβάσουν ένα πυκνοτυπωµένο τετρασέλιδο εφηµερίδας γεµάτο µε νοµικούς όρους. Αν δεν είναι σε θέση να το διαβάσουν, δεν µπορούν και να το καταλάβουν. Η µεταφυσική ενδέχεται να ισχύει για άλλα θέµατα, δεν συνηθίζεται όµως για νοµικά κείµενα. Φυσικά δεν είναι µόνο η Συµφωνία:

∆ιότι το πρώτο ερώτηµα SOS στο διαγώνισµα θα είναι πόσες παραγράφους περιλαµβάνει η απόφαση του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓ∆ της Μακεδονίας το 2011, και η άσκηση-καρµανιόλα θα είναι τι γράφει η παράγραφος 168 της απόφασης.

Αν δεν τα ξέρεις αυτά, κύριε καβαλάρη µου, τι παίρνεις το άτι και τριποδίζεις µπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη; Κι εσύ, καλέ µακεδονοµάχε; Ξέρεις ότι η Χάγη είχε γνωµοδοτήσει ότι η Ελλάδα υποχρεούται να µην εναντιωθεί στην αίτηση της ΠΓ∆ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύµφωνα µε το άρθρο 11 της Ενδιάµεσης Συµφωνίας; Ή το άλογο πείνασε και µασούλησε τη Συµφωνία µαζί µε το σανό; Θα µου πείτε, αν γίνουν τέτοιες εξετάσεις, πόσοι θα τις περάσουν για να συµµετάσχουν στο δηµοψήφισµα;

Λιγότεροι οπωσδήποτε από 151. Γι’ αυτό η Συµφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή, όπου 300 άτοµα θα ισχυριστούν ότι τη διάβασαν. ∆ιαφορετικά, πολύ θα ρεζιλευόµασταν ως έθνος όχι απλώς ανάδελφο, αλλά και επί παντός αµελέτητο

Συμφωνία των Πρεσπών