Απόψεις|22.07.2019 18:30

Κωνσταντίνος Τσιάρας: Ο άνθρωπος µε τα µαγικά χέρια

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Είναι το τραγικό πρόσωπο της χθεσινής ηµέρας. ∆εν υπάρχει καµία περίπτωση λοιπόν να το αφήσω να χαθεί στη λήθη. Ο,τι κι αν γίνεται στο Κίνηµα Αλλαγής, ό,τι κι αν συµβαίνει στο Ποτάµι, ό,τι κι αν έγινε στη Βουλή γενικώς, δεν θα µπορέσουν να επισκιάσουν τον γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας. Τον Κωνσταντίνο Τσιάρα. Τον άνθρωπο µε τα «µαγικά χέρια». Αυτόν που έλυσε το πρόβληµα συσχετισµών υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αµυνας. Οπως θα έχετε καταλάβει, η Νέα ∆ηµοκρατία έχει πολλά αδιέξοδα µε το λεγόµενο «Μακεδονικό».

Αν η ψηφοφορία της Πέµπτης ήταν µυστική, χωρίς δεσµεύσεις, κανείς δεν ξέρει πόσες παραπάνω ψήφους θα έπαιρνε η Συµφωνία των Πρεσπών στην οποία επισήµως αντιτίθεται. Είχε βρει λοιπόν η αξιωµατική αντιπολίτευση έναν πολύ καλό τρόπο για να εµφανίζεται ως βαθιά αντιπολιτευόµενη: Τα διαδικαστικά. Πάνω από όλα τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αµυνας. Εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ µε τους 145 βουλευτές του δεν έχει µόνος του απόλυτη πλειοψηφία.

Έτσι λοιπόν, όταν τέθηκε θέµα συµµετοχής των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, ως καθ’ ύλην αρµόδιος επί των κοινοβουλευτικών, ανέλαβε δράση. Βασικός στόχος; Να µη διαµορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών (ασχέτως αν τελικά αυτή µπορεί να ψηφιστεί στην Ολοµέλεια της Βουλής). Ο Κώστας Τσιάρας σ τάθηκε βράχος απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη λύση. Απαίτησε να οριστούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές µε κλήρωση. Το προεδρείο της Βουλής λοιπόν, όχι απλά το δέχθηκε, αλλά ανέθεσε στον ίδιο τον Κωνσταντίνο Τσιάρα να διενεργήσει την κλήρωση αυτή.

Έτσι ο αντιπρόεδρος της Βουλής από την Ενωση Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, άρχισε να τυλίγει τα χαρτάκια. Αυτά που είχαν τα ονόµατα του Γρηγόρη Ψαριανού, του Γιώργου Μαυρωτά και του Σπύρου ∆ανέλλη. Μόλις τελείωσε το τύλιγµα, ο Κώστας Τσιάρας τράβηξε τους κλήρους. Και έκανε το θαύµα του: Ο µόνος από τους τρεις που τάσσεται κατά της Συµφωνίας των Πρεσπών, ο Γρηγόρης Ψαριανός, βρέθηκε εκτός επιτροπής, ενώ µέλη κληρώθηκαν οι Σπύρος ∆ανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς! Από µαθηµατικά δεν σκαµπάζω.

Όµως σύµφωνα µε έγκυρους στατιστικολόγους που ρώτησα, ο Κώστας Τσιάρας είχε 66% πιθανότητα να βγάλει τελικά το αποτέλεσµα που ήθελε. ∆ηλαδή να µπει ο Γρηγόρης Ψαριανός στην Επιτροπή. Οµως τελικά υπερίσχυσε το 33% και έτσι οι συσχετισµοί στην Επιτροπή διαµορφώθηκαν σε 29 βουλευτές θετικά διακείµενους και 26 αρνητικά. Το αποτέλεσµα σίγουρα θα προβληµατίσει τη Νέα ∆ηµοκρατία. ∆ιαφαίνεται µία έντονα αρνητική επιρροή, που ίσως οφείλεται στο κακό φενγκ σούι ή σε άλλους ιστορικούς παράγοντες. Σαφώς όµως θα προβληµατίσει τους -ουκ ολίγους- θρησκόληπτους που διαπιστώθηκε ότι συµµετέχουν στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συµφωνία των Πρεσπών. Να έχουν άραγε κάποια καλή εξήγηση;

Κώστας Τσιάρας