Απόψεις|07.09.2021 16:39

Επιστροφή στα θρανία 2021!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, χτυπά πάλι το κουδούνι για μέσα!

Πιάνω τον εαυτό μου να ανασύρει αναμνήσεις από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το Πανεπιστήμιο, τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80. Αναμνήσεις από τις σχολικές και φοιτητικές μέρες των παιδιών μου.

Πρόχειρα διαγωνίσματα στην Ιστορία, στη Φυσική, στα Αρχαία, Κουλούρι με κασέρι στο διάλειμμα, Σκονάκια, Αποβολές, Γυμναστικές επιδείξεις, «Παπαγαλία», SOSάρες για τις εξετάσεις, και μύριες ακόμα εικόνες από τα θρανία! Ίσως η πιο ανέμελη περίοδος της ζωής μας.

Το αέναο ταξίδι στη Γνώση συνεχίζεται.

Μέχρι τα τέλη του μηνός, σύσσωμη η φοιτούσα νεολαία της χώρας μας θα βρίσκεται ψυχή τε και σώματι σε τάξεις, αμφιθέατρα, εργαστήρια, σε χώρους όπου αιώνες τώρα, η σοφία μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.

Η Παιδεία σήμερα, αποτελεί τον δείκτη της μεσοπρόθεσμης εξέλιξης κάθε κοινωνίας.

Εφοδιάζοντας τη νεολαία με γνώσεις, δεξιότητες και κριτική ικανότητα, εξασφαλίζουμε σε σημαντικό βαθμό την επιβίωση μας.

Αυτοί που έπονται, πρέπει να είναι ικανότεροι από αυτούς που φεύγουν.

Τα προβλήματα του σήμερα, δεν επιλύονται από αυτούς που τα δημιούργησαν, αλλά από τους επόμενους.

Ο κόσμος μας θα χρειαστεί Επιστήμονες, Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες, Ιατρούς. Νέους με πολυποίκιλες γνώσεις και δεξιότητες. Θα χρειαστεί νέους ικανούς να διαχειριστούν πρωτόγνωρες προκλήσεις: την Κλιματική Αλλαγή και τις διογκούμενες ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Θα χρειαστεί νέους με ριζοσπαστικές ιδέες, με φαντασία, με διορατικότητα.

Μακάρι τα ασύλληπτα ποσά που δαπανώνται παγκοσμίως για εξοπλισμούς, να διοχετεύονταν στην Παιδεία. Μακάρι.

Θα ζούσαμε σε διαφορετικό κόσμο…

Παιδείαφοιτητέςμαθητέςσχολική χρονιά