Απόψεις|08.09.2021 21:47

Ζώα συντροφιάς: Νομοσχέδιο εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων

Ευάγγελος Παλαιοδήμος

Το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπηρετεί, ως όφειλε, την προστασία των ζώων συντροφιάς, τα οποία η πρωτοποριακή νομοθεσία μας αναγνωρίζει ως έμβια και συναισθανόμενα όντα. Αντιθέτως, απλά υπηρετεί το προεκλογικό αφήγημα του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργού της χώρας: «οι  οργανώσεις, να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς εμπόδια..».

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς αφενός δεν είναι αποτέλεσμα ανοιχτού και ευρύ διαλόγου με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, όπως σε προγενέστερο χρόνο είχε δεσμευτεί  ο πρωθυπουργός, αφετέρου δεν συντάχθηκε από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο στο οποίο υπάγονται οι κεντρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής οι προ ολίγων μηνών δηλώσεις του νυν Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη, ότι η χώρα μας θα συνεχίζει να τηρεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου οργανισμού για την υγεία των ζώων, ότι δεν θα υπάρξει πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. 

Όπως έχουμε ανακοινώσει, για το θέμα της πολυδιάσπασης των υπηρεσιών που εποπτεύουν την προστασία των ζώων συντροφιάς έχουμε ήδη ως φορέας καταθέσει αίτηση ακύρωσης του επίμαχου προεδρικού διατάγματος  στο ΣτΕ.

Πληθώρα φωτογραφικών και αλληλοαναιρουμένων διατάξεων

Η πληθώρα φωτογραφικών και αλληλοαναιρουμένων διατάξεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, προϊόν αδιαφανών διαδικασιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, μαρτυρούν ότι  η πραγματική στόχευση είναι η παράδοση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε ιδιώτες  χωρίς την  κρατική εποπτεία, η απαλλαγή των αιρετών από την ευθύνη της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και η νομιμοποίηση της εμπορίας των αδέσποτων ζώων. 

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο Ν4039/12 και την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς η οποία κυρώθηκε με τον Ν2017/1992, η φροντίδα για την ευζωία των ζώων πρέπει να ασκείται, κατά κύριο λόγο, από δημόσιους φορείς με την εποπτεία των Υπηρεσιών τους και να μην επαφίεται στον εθελοντισμό των οργανώσεων ώστε να είναι συστηματική και όχι περιστασιακή (ΓΝΣΚ 200/2018). 

Όταν σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα δύναται να περισυλλέγει αδέσποτα ζώα σαν να είναι αντικείμενα,  να τα καταγράφει και καταχωρεί στο όνομά του, και κατόπιν να τα μεταβιβάζει χωρίς καμία κρατική εποπτεία  ή ιχνηλασιμότητα, πώς μπορούμε να κάνουμε λόγο για την όποια εξασφάλιση της προστασίας τους; 

Ομοίως, πώς μπορεί να γίνεται λόγος για την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων όταν θεσπίζονται διαφορετικά και υποδεέστερα κριτήρια λειτουργίας των καταφυγίων των ιδιωτών σε σχέση με αυτά των Δήμων, και δια αυτού του τρόπου επιτυγχάνεται η νομιμοποίηση των παράνομων καταφύγιων ιδιωτών και σωματείων; 

Όταν με τη διάταξη του άρθρου 46  αναστέλλονται  οι αποφάσεις  σφράγισης παράνομων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, πώς  διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο φροντίδα των ζώων, για την οποία ο νομοθέτης έχει ορίσει ως χώρους περίθαλψης τα καταφύγια που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και το Π.Δ 463/1978 όπως αναφέρεται στην ΓΝΣΚ 200/2018;

Το εμπόριο των αδέσποτων ζώων

Πώς γίνεται λόγος από κυβερνητικές πηγές ότι δεν νομιμοποιείται το εμπόριο των αδέσποτων ζώων, όταν με φωτογραφική διάταξη του σχεδίου νόμου προβλέπεται η καταβολή δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, ενώ αφενός σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα….», αφετέρου ήδη υπάρχουν καταδικαστικές  αποφάσεις αλλά και άσκηση ποινικών διώξεων για παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς.

Τις επόμενες  ημέρες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής  διαδικασίας θα  αναδείξουμε χωρίς φόβο αλλά με πάθος την πραγματική εικόνα σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Διότι το ζητούμενο είναι η πραγματική προστασία των ζώων, όσο και αν κάποιοι στο Μαξίμου τεχνηέντως το έχουν λησμονήσει.

ζώα συντροφιάςνομοσχέδιο