Απόψεις|15.09.2021 22:29

Ο πραγματικός τρόμος είναι τα άδεια και κλειστά σχολεία

Μαρία Λιλιοπούλου

Ολοι ή σχεδόν όλοι έμαθαν σήμερα ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος έδωσε στη δημοσιότητα μέσω κοινοποίησης από το σάιτ mea culpa, λίστα με τα ονόματα παιδιών σε νηπιαγωγείο της Κυψέλης. Μέσω του ανυπόγραφου άρθρου, το σάιτ εξέφραζε την ανησυχία του διότι στην εν λόγω τάξη υπήρχαν μόνο δύο παιδιά με ελληνικά ονόματα.

Η ξεκάθαρη στοχοποίηση πεντάχρονων παιδιών νηπιαγωγείου προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποτέλεσμα, τόσο το σάιτ όσο και ο ίδιος ο βουλευτής να παραδεχτούν το δικό τους «mea culpa» και να αναδιπλωθούν πλήρως. Για τώρα.

Ο βουλευτής της ΝΔ άλλωστε είναι μάλλον ...υπότροπος σε αυτού του είδους τον σχολιασμό έχοντας στο παρελθόν αναρτήσει και φωτογραφία κτιρίου, το οποίο θα φιλοξενούσε ανήλικα προσφυγόπουλα μοιραζόμενος με τους ψηφιακούς ακολούθους του τον φόβο του για «επικίνδυνη διάβρωση» της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.

Ολα αυτά τα μάθαμε, τα είδαμε και τα διαβάσαμε όλοι. Η είδηση περί Μπογδάνου, αλλά κι εξέλιξή της εξακολουθούν σχεδόν να μονοπωλούν πολλά από τα σχόλια στα social media.

Αυτό που γνωρίζουν ελάχιστοι είναι ότι την ημέρα που κάποιοι τρόμαξαν για την τάξη νηπιαγωγείου με τα μόλις δύο ελληνικά ονόματα, έβαζαν λουκέτο 29 νηπιαγωγεία μόνο στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξαιτίας έλλειψης μαθητών. Στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Αχαία φέτος δε χτύπησε το κουδούνι σε 29 νηπιαγωγεία και 14 δημοτικά σχολεία.

Αλλά αυτό δε μας τρομάζει...

Συμβαίνει μόνο εκεί; Πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό; Προφανώς και όχι. Ακόμα και στις ακριτικές περιοχές πολλά σχολεία κλείνουν γιατί έχουν μηδενικές εγγραφές. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έκλεισαν φέτος άλλες 38 μονάδες (13 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στη Ροδόπη, όπου δεν επαναλειτούργησαν και 2 Λύκεια, 12 στον Εβρο, 8 στην Ξάνθη, 2 στη Δράμα και 1 στην Καβάλα).

Οι ειδήσεις αυτές που ούτε «στα ψιλά» δεν πέρασαν, είναι μια πρώτη γεύση του πόσο δυσάρεστα (δεν) θα εκπλαγούμε με όσα θα δείξει η φετινή επικείμενη απογραφή του πληθυσμού ύστερα και από τη 10ετή οικονομική κρίση, η οποία ακολουθήθηκε από 2 έτη πανδημίας.

Τα σχολεία μας κλείνουν διότι ο πληθυσμός μας γερνάει και απομένουν πια ολόκληρες γειτονιές και χωριά κυρίως στην περιφέρεια χωρίς παιδιά να εγγράψουν. Ουσιαστικά χωρίς μέλλον.

Αλλά κι αυτό φαίνεται ότι ορισμένους τους τρομάζει λιγότερο από τα μη ελληνικά ονόματα σε μια σχολική τάξη.

Ανεξαρτήτως του εάν οι δικαιολογίες που ακολούθησαν την ανάρτηση Μπογδάνου μας φάνηκαν πειστικές ή μη, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ως κοινωνία αν μας ανησυχούν περισσότερο οι γεμάτες σχολικές αίθουσες, στις οποίες φοιτούν και παιδάκια μεταναστών ή οι άδειες και κλειστές αίθουσες νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που οδηγήθηκαν σε αναστολή λειτουργίας.

Ίσως από κάποιους να θεωρείται ακόμα χρήσιμο το «ψάρεμα» στα θολά νερά της ξενοφοβίας, αλλά το πρόσφατο παρελθόν θα έπρεπε να μας έχει διδάξει πόσο επικίνδυνο μπορει να γίνει αυτό.

Απέναντι στον απολύτως φανταστικό κίνδυνο να αλλοιωθεί ο πολιτισμός και η γλώσσα μας από τον μικρό Χασάν ή τη μικρή Ελίντα που θα καθήσουν δίπλα στα παιδιά μας για να μάθουν ελληνικά, υπάρχει ο πραγματικός τρόμος να αλλοιωθεί μέχρι εξαφανίσεως η ανθρωπιά μας ...

σχολείαΚωνσταντίνος Μπογδάνοςρατσισμός