Απόψεις|16.09.2021 20:27

Σε πόσα χρόνια θα κάνουμε Έλληνες τα νήπια; 

Αντρέας Βάγιας

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η πρωτοβουλία του να δημοσιοποιήσει ονόματα ανήλικων παιδιών τα οποία δεν είναι Έλληνες είναι μια ακόμα κίνηση του πρώην δημοσιογράφου και νυν βουλευτή της ΝΔ για να έρθει στο προσκήνιο της δημόσιας σφαίρας.

Η κίνηση του βουλευτή της συμπολίτευσης ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την κίνησή του, πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα στράφηκαν εναντίον του αλλά και η κυβέρνηση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου «άδειασε» στα όρια που μπορούσε τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, κάνοντας λόγο για «λάθος» που δε θα επαναληφθεί. 

Την ίδια ώρα, στη λίστα των νηπίων του κ. Μπογδάνου δε γνωρίζει κανείς αν κρύβεται επόμενος Αντετοκούνμπο που η συντηρητική παράταξη θα αναγκαστεί όψιμα να αγκαλιάσει σε περίπου 15 χρόνια.

Είναι νωπές οι μνήμες από την αναγκαστική αναγνώριση του Αντώνη Σαμαρά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, πριν αναχωρήσει για το Μιλγουόκι το 2013, αλλά ακόμα πιο μεγάλα είναι τα ερωτήματα από την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης καθώς την ώρα που η κίνηση Μπογδάνου είναι ένα σοβαρότατο μεν, ατόπημα δε, όπως το χαρακτήρισε και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης βρέθηκε την επομένη της δημοσιοποίησης της λίστας, στη θέση του ανθρώπου που θα πολιτογραφούσε τιμητικά ως Έλληνες τη μητέρα και τον μικρότερο αδερφό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο όλης της οικογένειας Αντετοκούνμπο, αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε», αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά από τον πρωθυπουργό προς τον πρωταθλητή του NBA στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πονηρά και να θέσει το ερώτημα, γιατί τώρα; Γιατί πολιτογραφούνται τη 16η Σεπτεμβρίου, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα με την υπογραφή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φέρει ημερομηνία προ δύο εβδομάδων; 

Σημειολογικά, εύκολα μπορεί να εκληφθεί ως άστοχη κίνηση πολιτικά καθώς η πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο δείχνει να διασκεδάζει τις εντυπώσεις, καθώς μοιάζει σαν ένα ακόμα ατυχές παιχνίδι με τα νήπια. Ο Μπογδάνος δίνει τα ονόματα των νηπίων και ο η ελληνική κυβέρνηση για να ηρεμήσει τις αντιδράσεις αυτών, που θεωρεί ως νήπια. 

Την ώρα που για τη δημοσιοποίηση της λίστας Μπογδάνου διενεργείται ποινική έρευνα η οποία στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση αναζητώντας τη συνδρομή του ηλεκτρονικού εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έκανε τη διαρροή, αλλά και εάν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα στη διαχείριση του επίμαχου αρχείου, οι εικόνες του υπουργού Εσωτερικών και του πρωυπουργού να τιμούν με πολιτογράφηση την οικογένεια Αντετοκούνμπο δημιουργούν καχυποψία για το αν πρόκειται για ατυχή συγκυρία ή για στοχευμένη κίνηση που θα καταφέρει να θολώσει τα νερά. 

Ωστόσο, συνδέοντας το παζλ Μπογδάνος – Αντετοκούνμπο – ελληνική Alt – Right, τα δεδομένα δε φαίνονται ως θεωρία συνωμοσιολόγων αλλά περισσότερο σαν πολιτική κάλυψη σε έναν χρήσιμο που φέρει πολιτικών θέσεων που θέλεις να εισάγεις. Έναν Μπογδάνο που φέρει αυτά που αγαπάς, γίνεται να τον πετάς;

Στις αρχές του 2021 άλλωστε, συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος φιλοξένησε στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο, τον αρθρογράφο της Καθημερινής, Τάκη Θεοδωρόπουλο και με αφορμή το νέο βιβλίο του, σχολίασαν και την αφίσα για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση, η οποία μόλις είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Και μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να πολιτογραφεί μέλη της οικογένειας Αντετοκούνμπο και να αδειάζει – τόσο όσο – τον βουλευτή της για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να χαλαρώσει τα εκνευρισμένα «νήπια», όμως στ’ αλήθεια, κάποιος σημειολόγος θα έτριβε τα χέρια του αν θυμηθεί ότι μια μέρα μετά από το «λάθος» του Μπογδάνου, η κυβέρνηση έκανε Έλληνες μέλη της οικογένειας του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τον οποίο πριν από 9 μήνες ο ίδιος άνθρωπος διαφωνούσε δημόσια με την παρουσία του στην αφίσα για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 2021.

Εννέα πριν, αναφερόμενος στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο ίδιος άνθρωπος έλεγε ότι «στα πρώτα αυτά 200 χρόνια δεν υπήρχαν μαύροι στην εθνική μας ιστορία», ενώ ενημέρωνε τους ακροατές για την παγκόσμια συνωμοσία του Netflix, σύμφωνα με την οποία «ο εγκληματίας είναι πάντα, ο άντρας ο στρέιτ, ο λευκός». 

Μπορεί ο βουλευτής της ΝΔ, να βγάζει ονόματα νηπίων, μπορεί η κυβέρνηση να εκτιμά με νηπιακή ικανότητα τους πολίτες, ωστόσο θέλει κανείς να μπλέξει με τη μνήμη που έχουν τα νήπια; 

Κωνσταντίνος ΜπογδάνοςΓιάννης ΑντετοκούνμποΜάκης ΒορίδηςΚυριάκος Μητσοτάκης