Απόψεις|23.01.2019 14:41

Αναπάντητα ερωτήµατα

Βούλα Κεχαγιά

Οποιος δεν το καταλαβαίνει, µάλλον αρνείται να το δει. Η ηγεσία µετρά τις δυνάµεις της και η εσωκοµµατική αντιπολίτευση προσπαθεί να κοντύνει την κορυφή αυξάνοντας τη δική της επιρροή.

Είναι εποµένως πολιτικά παράδοξο για το Κίνηµα Αλλαγής να προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο σε µία χρονική στιγµή κατά την οποία αντιµετωπίζει προβλήµατα συνοχής. Σε µία συγκυρία απόλυτα συγχρονισµένη µε την έναρξη της επίσηµης προεκλογικής περιόδου. Ακόµη κι αν οι κάλπες των εθνικών εκλογών δεν στηθούν τον Μάιο, το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, για την ενοποίηση των συνιστωσών του, πέφτει πάνω στην κορύφωση της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το επιχείρηµα προφανώς είναι ότι το ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει να βγει ενωµένο από το συνέδριό του. Ισως. Κάτι τέτοιο απαιτεί από την ηγεσία του να λάβει στον δρόµο προς το συνέδριο καίριες αποφάσεις. Πρακτικά θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήµατα που έχει αφήσει να αιωρούνται.

Για παράδειγµα: Αν ισχύει αυτό που λέει ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ότι θα έµπαινε επικεφαλής στο Επικρατείας υπό τον όρο της καταψήφισης της Συµφωνίας των Πρεσπών, ποια ακριβώς θέση στα ψηφοδέλτια προορίζει για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλο, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Θα οδηγήσει τον χώρο σε έκτακτο συνέδριο χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου εάν θα είναι τελικώς υποψήφιος στην Αχαΐα ή όχι; Θα ζητήσει από το Κίνηµα ∆ηµοκρατών και Σοσιαλιστών του ΓΑΠ να διαλυθεί ή αδρανοποιηθεί για να ενσωµατωθεί στο ΚΙΝΑΛ; Επίσης, θα ζητήσει από τη ∆ΗΜΑΡ -το κοµµάτι που προτίθεται να ακολουθήσει µετά τη διαγραφή του προέδρου της- να αφοµοιωθεί στο ενιαίο κόµµα;

Εάν η πλειοψηφία της ∆ΗΜΑΡ ακολουθήσει τον Θεοχαρόπουλο, στο ΚΙΝΑΛ θα ενταχθεί µία συνιστώσα χωρίς πολιτική στέγη, δηλαδή τα λεγόµενα «ορφανά» της ∆ΗΜΑΡ. Και το κυριότερο, θα γίνει συνέδριο οµογενοποίησης (τύπου ΣΥΡΙΖΑ) για να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ ή αυτό δεν συζητιέται καν; Ενδεχόµενη κατάργηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά πράξη µεγάλου πολιτικού ρίσκου. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τη στάση Θεοχαρόπουλου είπε πολύ εύστοχα: «∆εν µπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θέτουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τη θέληση των πολιτών».