Απόψεις|23.01.2019 14:46

Οι παράξενες νύχτες του Αδώνιδος

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Το οµολογώ. Είχε εντυπωσιακές µέρες, αλλά παράξενες νύχτες. Μην πάει ο νους σας στο κακό, πάντα πολιτικά µιλάµε. Ας το εξηγήσω, όµως, για να γίνει απολύτως κατανοητό.

Την Κυριακή είχε συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό». Από ∆ευτέρα η Συµφωνία των Πρεσπών ήρθε για τα καλά στο προσκήνιο µετά την κατάθεσή της στη Βουλή. Με λίγα λόγια, για τον αντιπρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας και τον πόλο της σκληρής ∆εξιάς που θέλει να εκφράσει υπήρχαν συνθήκες... πάρτι.

Πράγµατι έτσι ήταν. Αναρτούσε φωτογραφίες στο Ιnstagram µε τη σύζυγο και φόντο την ελληνική σηµαία. Μετά, άλλες αναρτήσεις στο Τwitter για παιδιά που κινδύνευαν από τις θηριωδίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Σέλφι» ταυτόχρονα µε κάθε κυρία που ταξίδεψε στην Αθήνα από την Κάντζα ή τη Νάουσα για να διαδηλώσει. Την εποµένη το πρωί, σβάρνα τα ραδιόφωνα και τα ΜΜΕ για να υπερασπιστεί τον δίκαιο αγώνα για την πατρίδα, το έθνος και πάνω απ’ όλα για το «όνοµα της Μακεδονίας».

Φαίνεται, όµως, ότι η διάθεση του αντιπροέδρου της Ν∆ πέφτει όταν αρχίζει να νυχτώνει. Ετσι, ενώ όλοι περίµεναν να τον δουν να πρωταγωνιστεί τη ∆ευτέρα το απόγευµα στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αµυνας, µαζί µε όλους όσοι µαζεύτηκαν για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη Συµφωνία, αυτός ήταν εξαφανισµένος. Τελικά εδέησε να πάει αργά το βράδυ. Οπως ο ίδιος έγραψε στο Τwitter, «θα είµαι ο τελευταίος οµιλητής της σηµερινής συνεδριάσεως». Οσοι, µάλιστα, παρακολούθησαν τη συνεδρίαση παρατήρησαν ότι κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαµηλούς τόνους για τα δικά του µέτρα.

Μπορεί βέβαια να είχε δουλειές. Ισως πάλι να ετοιµαζόταν για «µεγάλες εµφανίσεις» στην Ολοµέλεια της Βουλής -η συζήτηση ξεκινά σήµερα- και να απαξιούσε. Οµως η οµιλία του στην Επιτροπή αφήνει και άλλες εκδοχές ανοιχτές.

Ιδίως όταν σε αυτήν ο Αδωνις Γεωργιάδης -µέσα στα µαύρα µεσάνυχτα- εξήγησε ότι τελικά θα µπορούσε να αποδεχθεί σύνθετη ονοµασία για το γειτονικό κράτος. Οπως είπε: «Εµείς δεν θέλουµε καθόλου τον όρο “Μακεδονία” σε αυτό το όνοµα. Ποτέ δεν το θέλαµε. Ούτε στο Βουκουρέστι ούτε ποτέ. Εάν το δεχόµασταν, θα το δεχόµασταν ως όρο εθνικού συµβιβασµού, µε πολύ µεγάλο πόνο».

Με πόνο µεν, αλλά θα το δέχονταν. Κάτι που σίγουρα δεν «διαφήµιζε» όταν ήταν την Κυριακή στο συλλαλητήριο. ∆εν παρέλειψε, βέβαια, να «καταχεριάσει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους καταµαρτύρησε (και το αντιγράφω από τα πρακτικά της Βουλής) ότι «έχει πάει η Νεολαία του κόµµατός σας σε κατασκήνωση στη Μακεδονία, για να δείξει ότι σέβεται τα δικαιώµατα αυτοπροσδιορισµού του µακεδονικού λαού. Ή δεν το ξέρετε; Με τον κ. Τζανακόπουλο παρόντα».

Σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, ο Αδωνις µε τη φράση του αυτή αποκάλεσε την ΠΓ∆Μ «Μακεδονία». Οµως, δεν θα του χρεώσω, γιατί προφανώς δεν το ήθελε...

Άδωνις Γεωργιάδης