Απόψεις|20.09.2021 09:01

AUΚUS: Το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ και το νέο πολυπολικό σύστημα

Ευάγγελος Βενέτης

Λίγο μετά την ήττα και την φυγή της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν, η πρόσφατη ανακοίνωση για τον σχηματισμό του ειδικού στρατιωτικού συνασπισμού μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας (AUCUS) επισημοποιεί με τον πλέον εύσχημο τρόπο την παραδοχή της Ουάσινγκτον ότι δεν είναι σε θέση πλέον να ελέγχει μόνη της τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η εν λόγω παραδοχή καθιστά κοινό τόπο τη νέα γεωπολιτική ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον δυτικό Ειρηνικό.

Συνασπιζόμενη με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκρατήσει την γεωπολιτική επέκταση της Κίνας στη ΝΔ Ασία, την περιοχή του Πορθμού της Μαλλάκα αλλά και τον Ινδικό Ωκεανό στο ευρύτερο παιγνίδι διεκδίκησης της Ευρασίας.

Από την πλευρά της η Γαλλία θα συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγγλοαμερικανικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας παρά την ασήμαντη διάφορα για την συμφωνία των γαλλικών υποβρυχίων με την Αυστραλία. Η Γαλλία γνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει δικό της γεωπολιτικό άξονα. Αντίθετα, προσκολλημένη στο άρμα της Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του δήθεν επιτήδειου ουδέτερου στην Ευρώπη και τον Ινδικό Ωκεανό. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί η προσέγγιση του Παρισιού με το Νέο Δελχί, ούτως ώστε η Ινδία μελλοντικά να συνεχίσει να συνασπίζεται με την Δύση έναντι της Κίνας και της Ρωσίας.

Στο γεωπολιτικό παιγνίδι της Ευρασίας η απάντηση της Κίνας και της Ρωσίας στον AUCUS δόθηκε δύο εικοσιτετράωρα αργότερα με την ένταξη του Ιράν ως πλήρους μέλους του Συμφώνους της Σαγκάης, εξέλιξη η οποία έχει προεκτάσεις στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, την Κεντρική Ασία και κυρίως την Μέση Ανατολή όπου εκκρεμεί το χρόνιο Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Στις μέρες μας η αλλαγή των παγκόσμιων γεωπολιτικών δεδομένων είναι τεκτονική, αμφισβητώντας τα κεκτημένα της Νέας Τάξης Πραγμάτων των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα φάση κατά την οποία οι ΗΠΑ έχουν παύσει να είναι ο μοναδικός γεωπολιτικός πόλος και είναι αναγκασμένες να δεχθούν την κυκλική πορεία της ιστορίας. Πλέον οι ΗΠΑ θα πρέπει να μοιρασθούν πολλά από εκείνα που μέχρι πρότινος θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτα.

Όλες οι ειδήσεις

Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα - Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις

Τα μηνύματα Τσίπρα από τη ΔΕΘ: Η μεσαία τάξη, οι εκλογές και «ο ήλιος που θα ανατείλει»

Λίγο πριν το φινάλε του καλοκαιριού: Η τελευταία απόδραση στην ωραιότερη παραλία της Αττικής

Πάτρα - Tραυματισμός σε αγώνα καρτ: Κρίσιμο 48ωρο για τον 6χρονο

ΗΠΑΜεγάλη ΒρετανίαΑυστραλίαAUKUSΓαλλίαΚίνα