Απόψεις|24.09.2021 18:25

Μαθήματα ελληνικής γυναικοκτονίας από εκείνον τον απαίσιο θείο μας

Αντρέας Βάγιας

Η γυναικοκτονία στη Ρόδο όπου ο πρώην σύντροφος της 31χρονης Δώρας, την περίμενε έξω από το σπίτι, τη δολοφόνησε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε αποτελεί μια ακόμα τραγική υπόθεση που απασχολεί τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Την ώρα που ο θλιβερός κατάλογος θυμάτων της πατριαρχίας μεγαλώνει, με την Ελλάδα ήδη να μετρά 11 νεκρές γυναίκες το 2021, από αυτό που κάποιοι ακόμα επιμένουν να ξεπλένουν ως «έγκλημα πάθους» για να αποδομήσουν τα χαρακτηριστικά έμφυλης βίας που έχει η συγκεκριμένα ανθρωποκτονία από πρόθεση, η κατάσταση είναι όλο και πιο ανησυχητική για τη ζωή της κάθε γυναίκας καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι επίθεση που δέχονται οι γυναίκες είναι ανηλεής και κλιμακούμενη. 

Το 2021 αποτελεί ήδη μια χρονιά που αποτελεί έναν τραγικό σταθμό για τα ζητήματα φύλου καθώς πρώτον έχουν ήδη μέσα σε 9 μήνες έχουν σημειωθεί οι περισσότερες γυναικοκτονίες από κάθε άλλο χρόνο, δεύτερον ο τρόπος με τον οποίο οι δρουν οι θύτες γίνεται όλο και πιο ειδεχθής, τρίτον η εκ των υστέρων απολογία τους και οι λόγοι που «οδηγήθηκαν» στο να δολοφονήσουν (!) είναι όλο και πιο προκλητικοί και χυδαίοι για την ανθρώπινη ζωή και τέταρτον, οι γυναίκες δολοφονούνται ξανά μετά το θάνατό τους από τα επιχειρήματα που ακούγονται στον δημόσιο λόγο για αυτές. 

Τα μαθήματα Μπαλάσκα στους επίδοξους γυναικοκτόνους

Η αρχή ήρθε με τις χυδαίες δηλώσεις Μπαλάσκα κατόπιν της δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά ο οποίος παρέδωσε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες δωρεάν μαθήματα στους επίδοξους γυναικοκτόνους για το πώς μπορούν άλλη φορά να γλιτώνουν και να πέφτουν στα μαλακά. 

«Εκείνη τη στιγμή, αν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στο θυμό του και μέσα στο «τα ‘χασε και τρελάθηκε», εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δε θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή, τώρα θα σαπίσει μέσα στη φυλακή», είχε δηλώσει ο Σταύρος Μπαλάσκας μιλώντας στο Mega.

Συνεχίζοντας, εξήγησε: «Έκανε όλη τη σκηνοθεσία, σκότωσε το σκυλί του, προσπάθησε να μπερδέψει, έβγαλε κάρτες από κάμερα, τώρα τέλειωσε, έσβησε».  Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ, εξήγησε ότι ο καθ’ ομολογία γυναικοκτόνος δε θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή αν είχε ακολουθήσει τη διαφορετική αυτή γραμμή υπεράσπισης και μιλώντας ως διακεκριμένος ποινικολόγος ανέφερε ότι ο 32χρονος «θα πήγαινε εν βρασμώ ψυχής, σε ενδοοικογενειακό καυγά, χωρίς να το θέλω εκείνη τη στιγμή, δε λειτουργούσα εγώ, πρώιμος έντιμος βίας… θα πήγαινε πέντε - έξι χρόνια φυλακή; Είναι νέο παιδι. Τώρα πόσο θα πάει; Τώρα θα πάρει δόλο, τώρα πάρει χίλια δυο πράγματα πάνω του. Θα πάρει τη σκηνοθεσία, τί ελαφρυντικό μπορεί να έχει τώρα».

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του ανέδειξαν ότι ένα ολόκληρο σύστημα είναι δομημένο ώστε να υποθάλπει και να δίνει συγχωροχάρτι στους γυναικοκτόνους ενώ φάνηκε ότι τα μαθήματά του έπιασαν τόπο, καθώς όντως μετά τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο και την απόπειρά του να αποποιηθεί τη δολοφονία της συντρόφου του, κανείς από τους επόμενους γυναικοκτόνους δεν ακολούθησε τις κινήσεις του «πιλότου», αλλά σε γραμμή Μπαλάσκα ακολούθησε τις οδηγίες που του είχε δώσει ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο απαίσιος θείος μας

Λίγο μετά της δολοφονίας της 31χρονης Δώρας, ο θείος του δράστη εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή διασύροντας τη νεκρή και δικαιολογώντας την πράξη του αγαπημένου του ανιψιού, όχι απλά προκάλεσε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του, αλλά και όπλισε το χέρι των επόμενων γυναικοκτόνων δίνοντάς τους και λόγο για να το κάνουν. 

«Το παιδί δεν είναι το τέρας που παρουσιάζετε. Αυτή είναι η ένστασή μου. Έχετε μπλέξει πολλές ειδήσεις σε μία. Ήταν ένας άνθρωπος, ερωτευμένος, παθιασμένος με την κοπέλα του, όπως είναι ο καθένας μας με τη σχέση του και καλά κάνει, γιατί έτσι πρέπει να είσαι και από εκεί πέρα η καθεμία από εσάς θα πρέπει να σέβεται αυτό που ο καθένας μας σας προσφέρει.

Όχι, μέχρι να μας ρίξετε και μόλις σας φτιάξουμε τα σπίτια μας και τις δομές που θέλετε, ξαφνικά θέλετε την ελευθερία σας. Ο καθένας από εμάς θα ζήλευε. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά. Δεν πήρε ένα όπλο και ξαφνικά κι έκανε έτσι για να φτάσει στο σημείο να κάνει αυτό που έκανε και να αυτοκτονήσει, είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να την έχει λατρέψει. Δε δικαιολογώ καμία πράξη βίας. Αλλά δεν μπορείτε να παρουσιάζετε όλους τους φονιάδες σαν να είναι τα τέρατα που τους παρουσιάζετε.

Παρουσιάζετε τις γυναίκες όλες σαν θύματα, δεν είστε όλες θύματα, υπάρχετε κι εσείς με αγγελική μορφή αλλά εξωτερικά και μόνο, για το μέσα βάλτε άλλη λεξούλα. Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, αλλά δε θέλω να θίξετε κι εσείς την οικογένειά μου».

Αυτά ακριβώς είπε ο θείος του δράστη, μιλώντας στην εκπομπή του ANT1, «Το πρωινό», καλύπτοντας πλήρως όχι μόνο τον θύτη και στη συνέχεια αυτόχειρα ανιψιό του αλλά κάθε «πολύ αρσενικό» που μπορεί να μπει στη θέση που «αγαπάει, ζηλεύει, δε θέλει το παιχνίδι του να έχει λόγο και αν έχει, μπορεί και δικαιολογείται να το σκοτώσει». 

Τόσο απλά και κυνικά.

Τα λόγια του θείου ωστόσο, δεν είναι έκπληξη, αλλά το θράσος και η εξωτερίκευση όσων έχουν ακούσει και ακούνε γυναίκες σε απαίσια τραπέζια, γεμάτα ματσίλα και αγία ελληνική οικογένεια όπου ο αντίστοιχος απαίσιος «θείος μας» παραδίδει μαθήματα αντρίλας.

Εκεί που χιλιάδες γυναίκες ζούνε στιγμές γεμάτες σεξιστικά αστεία, ακούνε τον θλιβερό θείο να δίνει μαθήματα για το «πώς να μη σου πάρει τον αέρα» και γίνονται περίγελος απαίσιων αντρών οι οποίοι καταφέρονται με απαξιωτικές εκφράσεις για τη γυναίκα που «τον χώρισε, ενώ της τα είχε όλα». 

Ένας τέτοιος θείος μίλησε σήμερα δικαιολογώντας κυνικά το αθώο παιδί, το οποίο, τι να κάνει; Τη σκότωσε, γιατί την αγαπούσε. 

Ο θείος λειαίνει το έδαφος απαριθμώντας τους λόγους που ένας άντρας έχει το δίκιο με το μέρος του για να προχωρήσει σε μια γυναικοκτονία και στη συνέχεια υπάρχουν και οι νομικές συμβουλές Μπαλάσκα ώστε ο δράστης να πέσει ο δράστης στα μαλακά. 

Κατά τα άλλα, η πατριαρχία είναι μια φαντασία... 

ΡόδοςΓλυκά Νεράγυναικοκτονία