Απόψεις|25.09.2021 14:03

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η αυλαία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική έπεσε. Η παρουσία του ναι μεν στιγματίστηκε από την «ανορθογραφία» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, το «ταμείο» όμως παραμένει θετικό. Ούτως ή άλλως δύο ήταν οι βασικοί στόχοι, οι οποίοι επετεύχθησαν: Να «διεθνοποιηθεί» έτη περαιτέρω η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο (κάτι που έγινε στην… έδρα του ΟΗΕ) και δεύτερον να βρεθεί ο πρωθυπουργός κοντά στην ομογένεια. Από την οποία περιμένει τη στήριξή τους στις επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι πλέον έχει «ανοίξει» η βεντάλια των ψηφοφόρων μετά τη σχετική ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, επιστρέφει με τις βαλίτσες του «γεμάτες» από ικανοποίηση, εντούτοις τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε. Η ελληνική πραγματικότητα θα προσγειώσω ενδεχομένως ανώμαλα τον κ. Μητσοτάκη, καθώς τα μέτωπα που έχει ανοίξει είναι αρκετά.  

Η (περαιτέρω) ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση, αν και φαίνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Με άλλα λόγια, λένε, ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να χρεώσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι πουλάει «φιλέτα» σε φίλους και κολλητούς.  

Η ακρίβεια είναι μια δεύτερη δύσκολη συνθήκη για την κυβέρνηση. Το καλάθι της νοικοκυράς, κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, αποτελεί μείζον ζήτημα, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι ο οικογενειακός προυπολογισμός θα αυξηθεί και η «ζημιά» ίσως να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τη ΔΕΗ. Όμως εδώ υπάρχει εναλλακτικός δρόμος…. Αυτός δεν είναι άλλος από την κρατική παρέμβαση, στο πλαίσιο όλων όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί.  

Ο τρίτος άγνωστος «χ» είναι ο κορονοϊός. Η αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα (κάτι που θυμίζω είχε προαναγγείλει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή)  προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιβάλλει ακόμα και τοπικά  lockdown. Αποτελεί ζημιά στην οικονομία αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών. Είναι, όμως, η έσχατη λύση προκειμένου να μην υπάρξει λειτουργικό blackout στα νοσοκομεία, της περιφέρειας που ούτως ή άλλως έχουν μικρή «δυναμική» τόσο σε απλές κλίνες Covid όσο και σε ΜΕΘ.  

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο χειμώνα και στο μόνο που… ελπίζει είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για την (μερική) αναστροφή του κλίματος, μετά ειδικά και την περίπτωση της e-food, όπου η ελληνική  κοινωνία έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά…. 

efoodΔΕΗΗΠΑΚορονοϊόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία