Απόψεις|28.09.2021 20:36

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη η ελληνική οικονομία

Άντζελα Ζιούτη

Πριν λίγες εβδομάδες το κατάστημα του κύριου Νίκου, μέσα στην αγορά έβαλε κι αυτό λουκέτο. Όταν τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα, θα 'ρθει μια μέρα που θα γονατίσεις. Υπήρχαν φορές που το ταμείο ήταν μηδέν. Και ξανά μηδέν. Το γωνιακό μαγαζάκι του πουλούσε οικιακό εξοπλισμό. Χαρτοπετσέτες , πατάκια εισόδου, κουτιά για μαρμελάδα, ζαχαριέρες, τσαγιερά, τηγάνια αντικολητικά, μαχαίρια και κουτάλια. Ο κύριος Νίκος πενηντάρισε μέσα στα παραφορτωμένα ράφια, τα πλαστικά τραπεζομάντηλα και τα ρολόγια τοίχου. Εδώ και λίγες βδομάδες δεν ξυπνάει στις επτά για να πάει στο μαγαζί. Δεν πίνει γρήγορα τον καφέ του, και δε φιλάει τη γυναίκα του στο μάγουλο πριν φύγει από το σπίτι. Δεν βάζει μπρος το αυτοκίνητο και δεν σηκώνει τα βαριά ρολά του μαγαζιού του. Ο κύριος Νίκος είναι άνεργος. Και μαζί με το λουκέτο που έβαλε στο μαγαζί του, έβαλε «λουκέτο» και στα όνειρα. Όμως δεν είναι μόνο αυτός.

Μερικές χιλιάδες ακόμη ελληνικά νοικοκυριά ατενίζουν με απαισιοδοξία το μέλλον.  Μερικές χιλιάδες ακόμη ελληνικά νοικοκυριά δεν κάνουν όνειρα. Η ζοφερή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας, αντανακλάται σαν ακτινογραφία στην ψυχολογία των πολιτών. Από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση στην πανδημία του κορωνοιού. Η ελληνική οικονομία πέρασε την τελευταία δεκαετία ανάμεσα από τη Σκύλλα και το Χάρυβδη. Και σίγουρα δεν βγήκε αλώβητη.

Σε πρόσφατη έρευνα φανερώνεται επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι Έλληνες στους πολιτικούς θεσμούς, όπως είναι τα κόμματα και η Βουλή, αλλά και στην κυβέρνηση.

Συγκλονιστικό είναι επίσης το στοιχείο, ότι σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες, δηλώνουν ότι η κατάσταση που βιώνουν σήμερα, δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα. Το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την κατάσταση της εθνικής οικονομίας «κακή», την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72%.

Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, είναι και το στοιχείο ότι το 68% των Ελλήνων δηλώνει ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων, που ανέρχεται σε 35%. Ο κόσμος της εστίασης προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, καθώς πλέον οι πελάτες θα χωρίζονται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ο τουρισμός μετά βίας προσπάθησε να συγκρατήσει τις πληρότητες στη σαιζόν που σε λίγο ολοκληρώνεται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στενάζουν κάτω από την υψηλή φορολόγηση και την αδυναμία εξέλιξης και ανόδου.

Όλες οι ειδήσεις

Γαλλικά μαχητικά σε Τανάγρα και πλοίο στη Σούδα - Τι αλλάζει με την ελληνογαλλική συμφωνία

Τρολάρει τους Τούρκους ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φλώρος: Εδώ βρίσκεται το υποβρύχιο Παπανικολής

Σεισμός: Ισοπεδώθηκε το χωριό Χουμέρι - Εικόνες καταστροφής

ΜΜΜ: Πιάνουν δουλειά οι μυστικοί επιβάτες στην Αθήνα

νοικοκυριάελληνική οικονομία