Απόψεις|25.01.2019 13:43

Το «γαλάζιο» µπέρδεµα με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βούλα Κεχαγιά

Το θέµα δεν είναι ότι τελικώς η αξιωµατική αντιπολίτευση απέφυγε πρόταση µοµφής, στερώντας τη χαρά και από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να καταψηφίσει µία κυβέρνηση που µόλις ο ίδιος αποχώρησε από αυτήν έχασε, κατά τη γνώµη του, το ηθικό πλεονέκτηµα. Το πρόβληµα είναι ότι για ένα ζήτηµα µε το οποίο θα ερχόταν νοµοτελειακά αντιµέτωπη η Ν∆ στη Βουλή, όπως η Συµφωνία των Πρεσπών, δεν είχε πάρει εγκαίρως τις αποφάσεις της. Τι κι αν ο σχεδιασµός µπουρδουκλώθηκε επειδή ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και ζήτησε ψήφο εµπιστοσύνης;

Η πολιτική πολλές φορές καθορίζεται από τα αντανακλαστικά όσων την ασκούν. Η Ν∆, αν και διψάει για την επάνοδό της στην εξουσία, δεν έδειξε ετοιµότητα, αλλά αµφιθυµία. Το τράβηξε, το ζόρισε, το τέντωσε, το πήγε από εδώ, το πήγε από εκεί, το άφησε. Και µη µου πείτε ότι στην απόφασή της επέδρασε το µατωµένο φεγγάρι...

Κάπως έτσι µαθαίνω πως τώρα πια ο Κυρ. Μητσοτάκης εµφανίζεται να επιθυµεί περισσότερο τις εκλογές για τον Οκτώβριο. Καλός θα ήταν και ο Μάιος, όµως η Πειραιώς αρχίζει και µετράει διαφορετικά τα δεδοµένα. Κάτι που αρχίζει να διαφαίνεται και στη δηµόσια ρητορική των στενών συνεργατών του προέδρου.

Πρώτα απ’ όλα, η ηγεσία της, πεπεισµένη πως θα κόψει το νήµα των εκλογών, όπως την έχουν πείσει τα ίδια πρόσωπα που αµφιταλαντεύτηκαν για την πρόταση δυσπιστίας, θεωρεί ότι εάν οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο, τότε θα διαχειριστεί καλύτερα τα ζητήµατα περί την οικονοµία. Θα έχουν βγει ήδη τα αποτελέσµατα του τρίτου τριµήνου για τους οικονοµικούς δείκτες, άρα η Ν∆ δεν θα κατηγορηθεί για τα δηµοσιονοµικά προβλήµατα που θεωρεί κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κληρονοµήσει.

Οµως ο κεντρικός λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ν∆ θέλει πλέον τις κάλπες τον Οκτώβριο είναι η εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Εφόσον έχει κερδίσει τις εκλογές, πιστεύει ότι όσο πιο κοντά στη νίκη του κόµµατός του θα βρεθεί η προεδρική εκλογή, τόσο πιο εύκολα θα καταφέρει να εκλέξει τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα από 180 βουλευτές.

Ο σχεδιασµός του στηρίζεται στη θεωρία πως η Ν∆ όχι µόνο θα κερδίσει, αλλά θα εξασφαλίσει και την αυτοδυναµία. Ολα αυτά είναι σχετικά, όπως και οι θεωρίες περί διαγραµµάτων.

πρόταση μομφήςΣυμφωνία των Πρεσπών