Απόψεις|25.01.2019 14:46

Κώστας Σκανδαλίδης: Οταν και ο «πιο ΠΑΣΟΚ» αγχώνεται

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ετσι δεν ήταν εύκολο να προσεχθεί µια άκρως ενδιαφέρουσα παρέµβαση στη συζήτηση, όπως αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη. Οχι τόσο για τα όσα είπε σχετικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Εκεί αρκέστηκε να αποτιµήσει τη µεγάλη συµβολή του Ανδρέα Παπανδρέου στην υπόθεση. Οφείλουν, µας είπε, να µάθουν από τις πράξεις του οι «νεότερες γενιές για το πώς ασκείται µια εξωτερική πολιτική µε βαθύ πατριωτισµό και βαθιά πατριωτική κατεύθυνση».

Η παρέµβαση Σκανδαλίδη είχε µεγαλύτερη αξία για τα τεκταινόµενα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Βλέπετε έφερε την... ιστορική διάσταση του πράγµατος στο προσκήνιο. Με αυτά που ισχυρίστηκε αλλά και µε την ίδια την παρουσία του. Γιατί κανείς δεν µπορεί να φέρει αντίρρηση στο ότι από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης είναι ο «πιο ΠΑΣΟΚ». Με εξαίρεση ίσως τον ∆ηµήτρη Κρεµαστινό.

Ας µην ξεχνάµε ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που «επιβίωσε» σε όλες τις συνθήκες στις οποίες περιήλθε το Κίνηµα, από το 1977 -παρακαλώ- µέχρι σήµερα. Μένοντας πάντα «στον αφρό». ∆εν το λες και µικρό κατόρθωµα. «Πέρασε» από Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σηµίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και τώρα µια χαρά τα καταφέρνει µε τη Φώφη Γεννηµατά. Ως εκ τούτου έχει αποδεδειγµένα το «know how» για το πώς τη σκαπουλάρει κανείς σε δύσκολες καταστάσεις.

Οµως ακόµη και αυτός ο «παντός καιρού» πολιτικός είναι ανήσυχος! Οπως µας είπε, τον προβληµατίζει η  «κυνική  οµολογία» του ΣΥΡΙΖΑ πως «µε βάση τη Συµφωνία επιχειρείτε να αναδιατάξετε το πολιτικό σκηνικό, να ανατρέψετε τη διάταξη των πολιτικών δυνάµεων και να λεηλατήσετε κιόλας τον ενδιάµεσο χώρο». Ηταν µάλιστα και πολύ περιγραφικός, αφού έκανε λόγο για κόµµατα που «συνθλίβονται στη µυλόπετρα της πόλωσης».

Ετσι το ερώτηµα προκύπτει αβίαστα: Αν ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι αγχωµένος µε τις εξελίξεις και το πρεσάρισµα που υφίσταται ο χώρος, τι πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι; ∆εν θα έπρεπε «να κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα»; Προφανώς.

Είναι πάντως βέβαιο πως σε τέτοιους καιρούς οι συµβουλές ενός στελέχους όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης θα φανούν πολύ χρήσιµες. Οχι τόσο γιατί έχει κάτι εντελώς καινούργιο να φέρει στον πολιτικό λόγο του Κινήµατος Αλλαγής. Μάλλον για τον αντίθετο λόγο. Στο παρελθόν -αν θυµάστε-, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στα πάνω του και κυρίαρχο στην πολιτική ζωή, συχνά στον Κώστα Σκανδαλίδη αποδιδόταν ένας συγκεκριµένος ρόλος: Να κάνει τα περίφηµα «ανοίγµατα προς τ’ αριστερά». Στοχεύοντας συνήθως στον -µικρό τότε- Συνασπισµό ή ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει, λοιπόν, πώς παίζεται το παιχνίδι αυτό, όπως και τις παγίδες που κρύβει.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΚΙΝΑΛΚώστας ΣκανδαλίδηςΠΑΣΟΚ