Απόψεις|27.01.2019 15:56

Το νέο στοίχηµα να «ξεκλειδώσουμε» το δυναμικό της χώρας

Newsroom

Όταν ξεκίνησα την καριέρα µου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 1987, δεν φανταζόµουν πως 31 χρόνια µετά θα ανελάµβανα διευθυντής του γραφείου της Αθήνας για δεύτερη φορά.

Η πρώτη φορά ήταν µεταξύ 2000 και 2005, µια περίοδος ευφορίας.

Το ευρώ µόλις είχε µπει στη ζωή µας, η Εθνική ποδοσφαίρου κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα και η χώρα διοργάνωσε µε εξαιρετική επιτυχία τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, η ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου «σφράγισε» τη διεύρυνση της Ενωσης µε την είσοδο 10 νέων µελών, συµπεριλαµβανοµένης και της Κύπρου.

Το Φεβρουάριο του 2018, όταν ο πρόεδρος Γιούνκερ µού ζήτησε να έρθω στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Η χώρα είχε περάσει µια εξαιρετικά δύσκολή οκταετία και βρισκόταν στην τελική ευθεία για την επιστροφή στην κανονικότητα, µε ορόσηµο την 20ή Αυγούστου και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράµµατος στήριξης.

Το επόµενο στοίχηµα: ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας και της απασχόλησης Το στοίχηµα αυτό κερδήθηκε, αλλά µένουν πολλά να γίνουν. Ο επόµενος στόχος είναι να µείνει η οικονοµία σε µια τροχιά βιώσιµης ανάπτυξης και να καταπολεµήσουµε την ανεργία. Για να το καταφέρουµε αυτό πρέπει αφενός να δώσουµε ώθηση στην επιχειρηµατικότητα και αφετέρου να ενισχύσουµε τις δεξιότητες όσων ψάχνουν εργασία. Από την πρώτη µέρα που ξεκίνησα ως επικεφαλής στην Αθήνα, στόχος µας είναι να «ξεκλειδώσουµε» το δυναµικό της χώρας. Να δώσουµε τα εργαλεία στον νέο να υλοποιήσει την ιδέα του – και ας αποτύχει την πρώτη φορά.

Να δώσουµε στον νέο που ψάχνει εργασία τα απαραίτητα εφόδια για να βρει δουλειά – πώς να φτιάξει το βιογραφικό του, πώς να χειριστεί µια συνέντευξη, πώς µπορεί να ανακαλύψει τις ευκαιρίες που του δίνει η ΕΕ για εργασία σε άλλη χώρα.

Εκδήλωση στο Μέγαρο, 29-30 Ιανουαρίου Στο πλαίσιο αυτό η αντιπροσωπεία διοργανώνει µια µεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 29 και στις 30 Ιανουαρίου, µε θέµα την απασχόληση, τις επενδύσεις & την επιχειρηµατικότητα στην ΕΕ. Για τις δύο αυτές µέρες, επιτυχηµένοι start-uppers, policy-makers, ακαδηµαϊκοί αλλά και ειδικοί σύµβουλοι θα µιλήσουν πρακτικά για το πώς µπορεί κανείς να αναπτύξει την επιχειρηµατική του ιδέα, για πηγές χρηµατοδότησης, για εργαλεία όπως το EURES που διευκολύνουν την ανεύρεση εργασίας, ενώ θα υπάρξουν workshops πάνω στην προετοιµασία βιογραφικών σηµειωµάτων. Επίσης, θα υπάρξουν παρουσιάσεις προγραµµάτων όπως το Erasmus+ και άλλων Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων Απασχόλησης.

Ο Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρµόδιος για θέµατα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, θα βρίσκεται στο Μέγαρο στις 29 Ιανουαρίου και θα ανοίξει την εκδήλωση µε έναν ανοιχτό διάλογο µε τους συµµετέχοντες, όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήµατα όπως το µέλλον της Ευρώπης, η δηµιουργία θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Σας περιµένουµε στο Μέγαρο ώστε να δείτε στην πράξη τι µπορεί να κάνει η Ευρώπη για εσάς!
Εγγραφές και πληροφορίες https://www.euandu.eu/