Απόψεις|28.01.2019 09:10

Πρόσκληση σε Τσίπρα από το συνέδριο των εβραϊκών οργανώσεων

Μιχάλης Ιγνατίου

Από τις 24 μέχρι τις 26 Μαρτίου 2019 θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον το συνέδριο των εβραϊκών οργανώσεων, του γνωστού AIPAC. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναµένεται να συµµετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ, ο αντιπρόεδρος Πενς, υπουργοί, βουλευτές και γερουσιαστές. Η παγκόσµια ελίτ συγκεντρώνεται για δύο ηµέρες στην αµερικανική πρωτεύουσα και οι πάντες υποβάλλουν τα σέβη τους στο εβραϊκό κράτος και στην εβραϊκή διασπορά.

Αναµένεται να λάβουν µέρος και 18.000 αντιπρόσωποι απ’ όλο τον κόσµο. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση σε παγκόσµιο επίπεδο. Βασικός στόχος της είναι η προώθηση των συµφερόντων του εβραϊκού κράτους και στο πλαίσιο του συνεδρίου οι παρευρισκόµενοι ξένοι πολιτικοί έχουν την ευκαιρία για σηµαντικές επαφές.
Οι οργανωτές, που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας µε την ελληνική Οµογένεια, έχουν ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος απάντησε θετικά, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός -απ’ ό,τι αντιλαµβάνοµαι- αναµένει να δει εάν θα παραστεί ο Ισραηλινός οµόλογός του, Μπενιαµίν Νετανιάχου, ο οποίος λόγω των κρίσιµων εκλογών στο Ισραήλ σκέφτεται να µιλήσει µέσω τηλεδιάσκεψης.

Εάν, όµως, παραστεί, αναµένεται να έρθει στην Ουάσιγκτον και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Θα πραγµατοποιηθούν πολυµερείς συναντήσεις, στις οποίες θα λάβουν µέρος οι κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας, και σύµφωνα µε πληροφορίες και ανώτεροι Αµερικανοί αξιωµατούχοι. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί στην Ουάσιγκτον ο κ. Νετανιάχου και να µην επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και το Κογκρέσο. Είναι από τους ηγέτες που συναντά στην αµερικανική πρωτεύουσα όποιον επιθυµεί.

Η δύναµη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, και γενικά όλων των ηγετών του εβραϊκού κράτους, πηγάζει από την εβραϊκή διασπορά, η οποία ύστερα από τόσες γενιές δεν έχει διαβρωθεί και συνεχίζει να µάχεται για την πατρίδα των προγόνων της. Οι Εβραίοι ανά τον κόσµο έχουν αυτό το στοιχείο του αγώνα για επιβίωση και προστασία του Ισραήλ µε κάθε µέσο και θυσία. 

Είναι αυτό το στοιχείο που λείπει από την ελληνική Οµογένεια, η οποία έχει µεγάλη έλλειψη ευεργετών. Ενώ οι Ελληνοαµερικανοί είναι πλούσιοι άνθρωποι, δεν υποστηρίζουν το ελληνικό λόµπι οικονοµικά. Πολύ λίγοι οµογενείς ήταν αυτοί, µε πρώτο και καλύτερο τον  Νίκο Μουγιάρη, που έφυγε πρόσφατα, οι οποίοι συµµετείχαν χρηµατοδοτικά στις πολιτικές προσπάθειες της Οµογένειας. Μεγάλη ευθύνη για τη µείωση του ενδιαφέροντος φέρουν η Εκκλησία και το ελληνικό κράτος.

Η Εκκλησία ενδιαφέρεται µόνο για το Οικουµενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και επειδή το Φανάρι είναι όµηρος της Τουρκίας, αυτό επηρεάζει και τη δυναµική του ελληνικού λόµπι. Οσοι ασχολούνται µε τα της Εκκλησίας στην Αµερική, βρίσκονται απέναντι σε όσους συµµετέχουν στις πολιτικές προσπάθειες για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι όποτε βρίσκεται σε κίνδυνο το Πατριαρχείο, αυτοί που σπεύδουν να βοηθήσουν είναι οι ηγέτες του λόµπι. Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση του γερουσιαστή Ρόµπερτ Μενέντεζ, ο οποίος θεωρείται ο µεγαλύτερος υπέρµαχος του Φαναρίου. Στις πρόσφατες εκλογές οι Αρχοντες του Οικουµενικού Πατριαρχείου ήταν εξαφανισµένοι...

Το ελληνικό κράτος, από την πλευρά του, συνεχίζει τα λάθη. Οι γνήσιες δυνάµεις της Οµογένειας, όπως είναι ο HALC, δεν ζητάνε χρήµατα από την Αθήνα και τη Λευκωσία για να παλέψουν για τα εθνικά θέµατα. Το ανάποδο συµβαίνει. Δίνουν χρήµατα. Και όµως, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η κυπριακή πετάνε κονδύλια σε αποτυχηµένες εταιρείες δηµοσίων σχέσεων, που δεν βοηθούν και επίσης δηµιουργούν και προβλήµατα στο λόµπι, επειδή δεν είναι συνεργάσιµες στον κοινό σκοπό.

Ποιος θα εργαστεί και θα πονέσει την Ελλάδα και την Κύπρο; Ο οµογενής ακτιβιστής ή ο ξένος λοµπίστας, ο οποίος µέχρι να πληροφορηθεί πού είναι η Αθήνα και η Λευκωσία, θα έχει τελειώσει το συµβόλαιό του; Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να διδαχθούν από τον τρόπο οργάνωσης των Εβραίων της διασποράς. Και να ενώσουν την Οµογένεια της Αµερικής για να µπορεί να είναι πιο αποτελεσµατική και να προστατεύει τα συµφέροντα των δύο χωρών στην Αµερική.

Ντόναλντ ΤραμπAIPACΑλέξης ΤσίπραςΕβραίοι