Απόψεις|28.01.2019 14:46

Ντόρα Μπακογιάννη: Η κρυφή οπαδός του Λένιν

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Μη σοκαριστείτε αλλά… η Ντόρα Μπακογιάννη είναι κρυφή οπαδός του Βλαντιµίρ Ιλιτς Λένιν. Τεκµηριώνεται πια.

Επρεπε να το είχα υποψιαστεί εδώ και καιρό. Το παραδέχοµαι. Αλλά πώς να «πάει το µυαλό µου» σε κάτι τέτοιο. Είναι και 52 τόµοι τα άπαντα του Λένιν στα ελληνικά. ∆εν θεώρησα ότι µπορεί να βρει χρόνο µία εν ενεργεία πολιτικός.

Για την ακρίβεια, όφειλα να το καταλάβω ήδη από τον Γενάρη του 2015. Τότε που ο Γερούν Ντάισελµπλουµ ήταν ακόµη ο «µεγάλος εχθρός». Ετσι η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις επεισοδιακές συναντήσεις του µε τον Γ. Βαρουφάκη είχε χρησιµοποιήσει ένα «τσιτάτο» του επικεφαλής της επανάστασης του 1917: «Προς κυβέρνηση: “Η πραγµατικότητα όµως είναι πολύ πεισµατάρα για να την αγνοεί κανείς. Β. Λένιν”». Αυτό είχε γράψει στο Τwitter. Το υπέγραψε και µε τα αρχικά της για να µην υπάρχει αµφιβολία (Από τις µετέπειτα εξελίξεις είναι βέβαιο πως δικαιώθηκε ο Λένιν. Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη µπορεί να περηφανεύεται ότι «είχε ένα point».) Αν όµως τότε µπορούσε κανείς να εικάσει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη µελετά Λένιν, η συζήτηση για τη Συµφωνία των Πρεσπών το επιβεβαίωσε. Μέσω των δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού. Στις τοποθετήσεις του στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε δύο πράγµατα: Απαντώντας στην κριτική του ∆. Κουτσούµπα για τη Συµφωνία είπε πως «ή εγώ διάβασα λάθος τον Λένιν όταν ήµουν µικρός ή εσείς κάτι δεν κάνετε καλά» ξεκαθαρίζοντας πως η κυβερνητική πολιτική στηρίζεται σε λενινιστικές αρχές.

Το δεύτερο που αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός είναι ότι η κυβέρνηση κινήθηκε µε «αυτό που ονοµάζουµε σήµερα “εθνική γραµµή” και αποκρυσταλλώθηκε µε την κυβέρνηση Καραµανλή» και όσα πέτυχε η κυβέρνηση αυτή «το 2008 στο Βουκουρέστι, µε την κ. Μπακογιάννη τότε υπουργό».

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση βασίστηκε στις αρχές του Λένιν και υλοποίησε τη θέση που ξεκίνησε να διαπραγµατεύεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Αρα προκύπτει αβίαστα το συµπέρασµα πως η Ντόρα Μπακογιάννη είχε λενινιστική πολιτική. Απλούστατο!

Βέβαια,  όπως ξεκαθάρισε στη Βουλή η βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας, διαφωνεί µε την κυβερνητική εκτίµηση περί συνέχειας. ∆ιαφωνεί όµως και µε τον Λένιν; ∆εν νοµίζω.

Ντόρα Μπακογιάννη