Απόψεις|22.11.2021 13:42

«Φέρτε πίσω το ΠΑΣΟΚ», σαν να λέμε φέρτε πίσω το ΑΤΑΡΙ

Φάνης Τσουλουχάς

Η οικονομική κρίση επέφερε πολλές αλλαγές στην πολιτική σκηνή. Το εκλογικό σώμα  απηύδησε με τα παραδοσιακά κόμματα γιατί θεώρησε ότι όχι μόνο οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, αλλά ήταν ανίκανα και να την διαχειριστούν. Τα κόμματα που κατόρθωσαν να επιβιώσουν, να αναγεννηθούν ή να επανιδρυθούν (και αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται να επικεντρώθηκαν σε πολιτικές που δουλεύουν ανεξάρτητα από δεξιό, κεντρώο ή αριστερό προσανατολισμό.

Η εποχή των επαναστατικών ή οιονεί επαναστατικών κινημάτων έχει περάσει για την Ελλάδα. Ο Έλληνας ψηφοφόρος ενδιαφέρεται για την επίλυση των καθημερινών του προβλημάτων που τον ταλανίζουν, και για τα εθνικά θέματα. Ο προσανατολισμός του είναι στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Έχει βαρεθεί να ζει και να πεθαίνει σε ένα σύστημα που δεν δουλεύει καλά.

Τη γραφειοκρατία και το άρπα κόλλα τα σιχαίνονται και οι δεξιοί και οι αριστεροί. Για την υγεία, την οικονομία, την παιδεία, την ασφάλεια και τις συγκοινωνίες ενδιαφέρονται και οι δεξιοί και οι αριστεροί. Και όλοι ανεξαιρέτως έχουν βαρεθεί τα τερτίπια της Τουρκίας εφ’ όρου ζωής. Οι νέοι θέλουν δουλειά και προοπτική. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για το Ζέρβα ούτε για το Βελουχιώτη.

Ο κόσμος πλέον ταξιδεύει σε άλλες χώρες είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω του διαδικτύου και βλέπει πως ζουν οι άλλοι. Συνεπώς ο καθένας λέει γιατί αυτοί και όχι εγώ. Θέλουν λύσεις και όχι υποσχέσεις.

Υπάρχει άπλετος χώρος για ένα δημοκρατικό κόμμα που να είναι ευέλικτο και να παρουσιάζει εμπεριστατωμένες πολιτικές που να επιλύουν τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και να προσδίδουν προοπτική στους νέους. Το κόμμα αυτό θα ευδοκιμήσει αν παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα που να είναι καλύτερες από αυτές της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς το πιο σημαντικό θέμα είναι η προσέλκυση έμπειρων στελεχών και τεχνοκρατών που να μπορούν να αφουγκράζονται την κοινωνία και να παράγουν λύσεις. Εκ των πραγμάτων, παρουσιάζεται μια ευκαιρία για ένα reboot που να είναι για το καλό του τόπου.

Δεν βλέπω τι νόημα έχει η επαναφορά του ιστορικού ονόματος. Αυτό είναι μόνο ένα πολιτικό πυροτέχνημα για τεχνητή διαφοροποίηση που ικανοποιεί λίγους ιστορικούς οπαδούς. Χωρίς καλές προτάσεις και λύσεις, το όνομα δεν σώζει κανένα. Το να λέμε φέρτε πίσω το ΠΑΣΟΚ είναι σαν να λέμε φέρτε πίσω το ΑΤΑΡΙ.

*

Γιώργος ΠαπανδρέουΕκλογές ΚΙΝΑΛΠαύλος ΓερουλάνοςΚΙΝΑΛΑνδρέας ΛοβέρδοςΠαύλος ΧρηστίδηςΠΑΣΟΚ